DEVA Partili Milletvekilleri Selma Aliye Kavaf ile Seda Kaya Ösen, TBMM’de Göç İdaresi Başkanlığı yöneticilerinin “Dünyada ve Türkiye’de Göç” sunumuna katıldı. Kavaf ve Ösen’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Göç politikası uygulayacakların sorun belirleme ve hedef koyma noktasında samimi, gerçekçi ve akılcı şekilde hareket etmesi gerekir. Bugün toplantıdan aldığımız notlar ve hissiyat iktidarın bu noktadan epey uzakta olduğunu ortaya koydu” ifadeleri yer aldı.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun alt komisyonu olarak görev yapan Göç ve Uyum Alt Komisyonu bünyesindeki Göç İdaresi Başkanlığı yöneticilerinin “Dünyada ve Türkiye’de Göç” sunumuna katılan DEVA Partisi Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf ve İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, ortak bir yazılı basın açıklaması yaparak sunum hakkında değerlendirme de bulundu.
GÖÇ KONUSUNDA ÇÖZÜM BULUNMADI
Yapılan sunumun gerçeklerden ve çözümden uzak olduğuna tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kamuoyunda yoğun tartışmalar yaşanırken iktidarın kervan yolda dizilir anlayışı kabul edilemez. Seçimlerden sonra neredeyse her konuda olduğu gibi göç konusunda da seçim öncesinde verilen sözlerin yerine getirilmediğini; hükümetin bilimsel verilerden, sahadaki ve sokaktaki gerçeklerden uzak şekilde tespitlerde bulunduğunu görmüş olduk. Toplantıdan anlaşıldığı kadarıyla Türkiye’de bir göç sorunu bulunmuyor. Toplantıda en bariz biçimde ortaya konan gerçek; hükümetin sorunların kaynağını ve sonuçlarını ciddiyetle belirlemediği, düzensiz göç sorununun çözümüne yönelik kapsamlı, tutarlı ve somut bir planının bulunmadığının görülmesidir. Kamuoyunda bu konuda yoğun tartışmalar yaşanırken iktidarın ‘kervan yolda dizilir’ anlayışı kabul edilemez.
SIĞINMACI RAKAMIYLA GERÇEK HAYATTA CİDDİ FARKLAR VAR
Esen, Göç İdaresi Başkanlığı’nın vermiş olduğu sığınmacı rakamı ile şehirlerde karşılaşılan manzara arasında ciddi farklar bulunduğunu söyledi: ‘Yetkililer 4 milyon 741 bin 115 yabancının ülkemizde olduğunu, bunların 3 milyon 279 bin 152’sinin geçici koruma altında olan sığınmacı olduğunu ifade etmişti. TÜİK verilerine göre İstanbul’da 15 milyon 840 bin kişinin yaşadığı bilinirken İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul’da günlük 19 Milyon 300 bin kişinin su tükettiği iddia edilmektedir. Bu farkları nereye koyacağız? Yalnızca İstanbul’daki uyuşmayan sayı bile tablonun vahametini gözler önüne seriyor. Süratle Göç İdaresi Başkanlığı’nın merkezi ve yerel kurumlarla temasa geçerek asıl rakamlarla kamuoyunu aydınlatması gerekmektedir. Yalnızca havada uçuşan rakamlarla bir göç politikası ortaya konamaz. Göç politikası uygulayacakların sorun belirleme ve hedef koyma noktasında samimi, gerçekçi ve akılcı şekilde hareket etmesi gerekir. Bugün toplantıdan aldığımız notlar ve hissiyat iktidarın bu noktadan epey uzakta olduğunu ortaya koydu. Her bir ferdi çok kıymetli olan bu güzel ve eşsiz ülkenin geleceği için DEVA Partili milletvekilleri olarak bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”