Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD’nin Houston şehrindeki temasları sırasında BOTAŞ ile TotalEnergies’in, 10 yıllık LNG anlaşmasını imzaladı. Anlaşma kapsamında Total, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük toplam 16 adet LNG kargosu temin edecek. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD’deki dolum limanlarından, bir kısmını da Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alacak. Anlaşmayı ayrıca BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile TotalEnergies LNG Kıdemli Başkan Yardımcısı Gregory Joffroy imzaladı

80 MİLYAR METREKÜPLÜK KAPASİTE

Enerji Bakanı Bayraktar yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin mevcut altyapısıyla ihtiyacının üzerindeki gazı alabilecek hale geldiğini belirtti. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim, uluslararası boru hattı projeleri ve LNG altyapısıyla Türkiye’nin giriş kapasitesinin yaklaşık 80 milyar metreküpü rahatlıkla karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 50-55 milyar metreküplük tüketimi ile Avrupa’nın 4’üncü en büyük doğal gaz piyasası olduğunu da dile getiren Bayraktar, “Yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye, yıllık olarak kullandığı gaz ihtiyacının rahatlıkla yarısını sıvılaştırılmış şekilde alabilecek hale geldi. Bugüne kadar sadece spot bazlı olarak yaptığımız LNG kargo alımlarımızı artık bugün burada yaptığımız anlaşmalarla uzun döneme yayar hale geldik. Artık Türkiye’de farklı kaynaklardan gelen gazların karışması suretiyle bir Türk Harmanı oluşturuyoruz. Bu karışımı da Avrupa’daki müşterilere, özellikle Güney Doğu Avrupa’da gaz ihtiyacı olan ülkelere sunabilecek hale gelmiş durumdayız. Şu anda Bulgaristan’a, Romanya’ya, Macaristan’a bu gazı ihraç ediyoruz. Bunu inşallah daha büyük miktarlarda da Türkiye olarak BOTAŞ olarak yapacağız” değerlendirmesi yaptı.

4 AYDA 4 ANLAŞMA

Türkiye, yaptığı bu son anlaşma ile sıvılaştırılmış doğal gaz alanında son 4 ayda 4 uzun süreli anlaşma imzalamış oldu. Geçen Mayıs ayında BOTAŞ, 2 ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı ile ilgili anlaşmaya varmıştı. Eylül ayında da BOTAŞ ile Shell, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalmıştı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU