Dilek ŞAHİN

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, ruhsatsız silah kullanımının yaygınlığına dikkat çekerek İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Umut Vakfı tarafından derlenen istatistikleri paylaşan Gökçek, “2022 yılında medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansımış. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında en az 2 bin 278 kişi hayatını kaybetmiş, en az 4 bin 231 kişi de yaralanmış. Yani 2022 yılında, ülkemizde her gün en az 6 vatandaşımız silahlı şiddet sebebiyle hayatını kaybetmiş, en az 11 vatandaşımız da yaralanmış. Silahlı şiddet olaylarının 616’sında yani yüzde 15.46’sında kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 yani yüzde 84.54’ünde cinayet ateşli silahlarla işlenmiş. Uzmanlar da her on silahtan 9’nun ruhsatsız olduğunu, her 100 vakanın sadece 4’ünde ruhsatlı tabanca kullanıldığını, ülkemizde 10 silahtan 9’unun ruhsatsız olduğunu belirtiyor” dedi.

Şiddet vakalarına ilişkin istatistikleri değerlendiren CHP’li Gökçek “2015 yılı verileri ile kıyaslandığında, 2015 yılında 2 bin 175 silahlı olay basına yansımışken 2022 yılında 3 bin 984 olay basına yansımış. Yani sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddette son 8 yılda yüzde 83 oranında bir artış yaşanmış. Özellikle son aylarda, neredeyse her gün kamuoyu bir şiddet vakası ile sarsılmakta, vatandaşlar güvenli şekilde bulunmaları gereken kamuya açık alanlarda silahlı grupların çatışmasına şahit oluyor. Silahlı şiddet olaylarında yaşanan bu artışta ruhsatsız silahlara erişimin kolaylığı da başat bir faktör. Toplumun huzurunu bozan, vatandaşların toplumda güvenle yaşayabilmelerini engelleyen, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti tırmandıran bireysel silahlanma ve ruhsatsız silah kullanımına yönelik bir an evvel ciddi tedbirler almalıyız. Şiddet faillerinin, ruhsatsız silah kullanımının sıkı takibi ve caydırıcı bir ceza sisteminin hayata geçirilmesi şarttır” diye konuştu.

CHP’li Gökçek Bakan Yerlikaya’ya aşağıdaki soruları yöneltti:

1.     Türkiye’de Eylül 2023 tarihi itibariyle, ruhsatlı silah sayısı kaçtır?

2.     Türkiye’de Eylül 2023 tarihi itibariyle, ruhsatsız silah sayısı kaçtır?

3.     Son 5 yılda, ruhsatsız silah bulundurma sebebiyle hakkında işlem gerçekleştirilen kişi sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara göre dağılımı nasıldır?

4.     Ruhsatsız silahlarla ilgili suçlardan dolayı hükümlü veya tutuklu olarak cezaevinde bulunan kişi sayısı kaçtır?

5.     Son 5 yılda, ruhsatsız silahlarla işlenen suç sayısı kaçtır? Bu suçların suçun niteliğine göre dağılımı nasıldır?

6.     Son 5 yılda yaşanan silahlı şiddet olayı sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara göre dağılımı nasıldır?

7.     Son 5 yılda yaşanan silahlı şiddet olaylarının kaçı ruhsatsız silahlar ile gerçekleştirilmiştir? Bu sayının yıllara göre dağılımı nasıldır?

8.     Son 5 yıl içerisinde kaç vatandaşımız silahlı şiddet olaylarında hayatını kaybetmiş, kaçı yaralanmıştır? Bunların yıllara ve kullanılan silahın ruhsatlı olup olmamasına göre dağılımı nasıldır?

9.     Son 5 yıl içerisinde işlenen kadın cinayetlerinden kaçı ateşli silah ile işlenmiştir? Bunların yıllara göre dağılımı nasıldır?

10.  Son 5 yıl içerisinde işlenen kadın cinayetlerinden kaçı ruhsatsız silah ile işlenmiştir? Bu sayının yıllara göre dağılımı nasıldır?

11.  Uzmanlar ve vatandaşlarca sıklıkla dile getirildiği üzere, internetten ucuz ve kolay yoldan silah edinilebildiğine yönelik iddialar doğru mudur? Bu iddiaların araştırılmasına yönelik, herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

12.  Ruhsatsız silahlara erişimin zorlaştırılması için atılması düşünülen adımlar nelerdir?

Editör: Ezgi Bardakçı