Ekonomi

Hazır betoncular sektörel iyileşme bekliyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, ekonomideki daralmanın yılın geri kalan kısmında şirketlerin finansal olarak zorlanmalarını da beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Bu durum karşısında ince ayar gerektirecek olan ekonomide, makro değişkenlerin ötesinde sektör bazında gelişmelerin çok yakından takip edilmesi gerektiğine işaret eden Işık, “Gerekiyorsa sektörel iyileştirmeler ile sıkılaşmanın gereğinden fazla yarattığı basınç azaltılmalıdır” değerlendirmesi yaptı. 

İnşaat sektörünün temel girdi kalemi olan hazır beton endeksi ağustos ayı raporuna ilişkin değerlendirme yapan Işık, endekste geçen yılın aynı dönemine göre ciddi gerileme olduğunu kaydetti. Işık, ABD ve gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faiz indirimine başlayacak olmasının gelişme yolundaki ülkelerin para birimleri karşısında dövizin reel değerini aşağı çektiğine işaret etti.

Türkiye’nin ise ekonominin geleneksel olmayan politika bileşenlerinden uzaklaştığını enflasyonu dizginlemeye yönelik sıkı para politikasını uygulamaya devam ettiğini kaydeden Işık, bunun ise kredi derecelendirme kuruluşlarının art arda not artışı yapmalarına imkan tanıdığını hatırlattı. Yavuz Işık, bu sürecin aynı zamanda kredi risk primi (CDS) seviyesini de aşağı çektiğine işaret ederek şöyle devam etti:

“Ancak ekonomideki bu daralma yılın geri kalan kısmında şirketlerin finansal olarak zorlanmalarını da beraberinde getirecektir. Bu durum karşısında ince ayar gerektirecek olan ekonomide, makro değişkenlerin ötesinde sektör bazında gelişmelerin çok yakından takip edilerek gerekiyorsa sektörel iyileştirmeler ile sıkılaşmanın gereğinden fazla yarattığı basınç azaltılmalıdır. Seçici olmayan, bütüncül politikalar bu noktadan sonra yarardan çok zarar getirecektir. Katma değer yaratan, bu katma değeri ülkede kaldığı kesin olan ve istihdamı yüklenen sektörler, teknoloji düzeyi ne olursa olsun ayakta tutularak ekonominin omurgasının zarar görmemesi sağlanmalıdır.” dedi” 

Bu arada Türkiye’deki yüksek enflasyon, bütün girdi kalemlerinde maliyetleri artırırken, birçok sektörün lokomotifi olan inşaat sektörünü de etkiledi. İnşaat sektöründeki daralma ise ana unsur beton üretimini düşürdü.

 “Hazır Beton Endeksi” 2024 Ağustos Ayı Raporu’nda Faaliyet Endeksi’nin oldukça düşük seviyelere indikten sonra ağustos ayında eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başardığını gösterdi. Rapor, ağustos ayında tüm endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azaldığını ve tüm endekslerdeki düşüşün birleşik Beton Endeksini de aşağı çektiğini ortaya koydu.

İnşaat sektörünün en temel girdilerinden olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır beton, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge olarak nitelendiriliyor.