Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen sokak köpeklerine karşı “uyutma” çalışmasına ilişkin, hayvanseverlerin tepkisi yükseliyor. Yaşam hakkı savunucuları, bugün Meclis’in Çankaya kapısı girişinde bulunan Milli Egemenlik Parkı’nda bir araya geldi. Söz konusu yasa teklifine ilişkin tepki gösteren vatandaşlar, “Biz yaşam hakkı savunucuları olarak hayvanların katledilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra hiçbir hayvan sokakta yalnız değildir, bunu böyle bilin” diye iktidara seslendi. Teklife ilişkin “köpekler için ölüm fermanı” nitelemesinin yapıldığı açıklamada, “Hayvan, yaşam, özgürlük” ve “Hayvanları değil, katilleri topla” sloganı atıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Artık yeter demek için yine sokaklardayız, 2000'li yılların ortalarından bu yana sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için hep aynı tehditle karşı karşıya bırakılıyoruz. Yıllardır ismini hak etmeyen 5198 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ‘kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ ilkesini temel alan 6. maddesini delmek isteyen iktidarla daimi bir mücadele içindeyiz. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor.”

BELEDİYELERİN SUÇUNU HAYVANLARA ATAMAZSINIZ

Belediyelerin sorumluluğunu yerine getirmediğinin savunulduğu açıklamada, “20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen yeni kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları ormanlara, çöplüklere atan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız” denildi.

Açıklamada, “Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen teklif geri çekilen kadar her gün sokakta olmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu