CHP Hatay milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “6 Şubat depremleri sonrasında, Hatay’da depremzedeler için başlatılan konut projelerinin zemin iyileştirme çalışmalarına dair kamuoyunda giderek artan endişeler var. Özellikle Antakya, Defne ve Armutlu ilçelerimizde Emlak Konut tarafından inşa edilen binalarda, fore kazık sistemi yerine daha düşük maliyetli yöntemlerin tercih edildiği iddia ediliyor” sözleriyle bölgede dile getirilen endişelere dikkat çekti.
Yıldırım Kara, 6 Şubat depreminde en büyük zararı gören Hatay ilinde yapımı süren binalarda güçsüz zeminlerde kullanılan fore kazık sisteminin uygulanmadığı yönündeki iddialarla ilgili soru önergesi verdi.
Önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Mayıs ayı başında Malatya’yı ziyaretinde, deprem konutları için tam 40 milyon dolarlık bir fore kazık ihalesi yapıldığını ve sağlam, depreme dayanıklı evler inşa etmek amacıyla aylardır fore kazık çakıldığını belirttiğini hatırlatan Yıldırım Kara, “Ancak, aylardır sözü edilen bu hummalı çalışma gerçekten yapılıyorsa, şu soruyu sormak gerekiyor: Eğer depreme karşı hayati öneme sahip fore kazık sistemi Hatay’da uygulanmadıysa, bu kritik teknik neden ihmal edildi?” sorusunu yöneltti.
Konut yapımında zemin iyileştirme çalışmalarıyla ilgili yeterli bilgi paylaşılmamasının yurttaşları güvensizlik ortamına sürüklediğine vurgu yapan Yıldırım Kara, “Kamuoyuna yansıyan tüm bu iddialar haklı olarak projelerin deprem güvenliği konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor. Bakanlığın şeffaf bir şekilde yürütmesi ve yurttaşlarımızın detaylıca bilgilendirmesi gerekiyor” dedi. Yıldırım Kara soru önergesinde şu konuları dile getirdi:
“1) Antakya, Defne ve Armutlu’da depremzedeler için yapılan konut projelerinde fore kazık sistemi uygulanmakta mıdır? Uygulanmıyorsa, fore kazık sistemi yerine hangi zemin iyileştirme yöntemleri tercih edilmiştir?
2) Maliyet düşürme amacıyla alternatif zemin iyileştirme yöntemlerinin tercih edildiği iddiaları doğru mudur?
3) İnşa edilen binaların yapım sürecine dair kamuoyuna neden yeterli ve şeffaf bilgi sunulmamaktadır?
4) Bu bölgelerde yapılan binaların zemin etüdü ve betonarme statik hesaplamalarına ilişkin bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
5) Yapılan zemin etüt çalışmaları ve zemin iyileştirme raporları hangi kurumlar tarafından onaylanmıştır?
6) Söz konusu projelerde hangi mühendis ve mimar odaları ile istişare edilmiştir?
7) Binaların güvenliği konusundaki endişeler doğrultusunda, bağımsız bir denetim yapılması planlanmakta mıdır?
8) Sahada çalışan işçilerin ve mühendislerin şikâyetleri üzerine herhangi bir inceleme veya denetim başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, sonuçları nelerdir”