Gündem

Hastanelerde aynı koşullar devam ediyor

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde asistan hekim olarak çalışırken nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Şen hastane önünde  anıldı.

Ankara Şehir Hastanesi'nde Kadın Doğum Kliniği'nde asistan hekim olarak çalışmakta olan Dr. Rümeysa Şen nöbet ertesi evine gittiği sırada bir trafik kazası sonrası hayatını kaybetti. Ankara Tabip Odası bugün hastane önünde meslektaşlarıni anarak bir basın açıklaması yaptı.

Kaza değil cinayet

 Dr. Esra Halaman yaptığı açıklamada Şen'in  ölümünün münferit bir kaza değil bir cinayet olduğunu dile getirdi. Nedenini ise şöyle aktardı: "Çünkü uzun çalışma saatleri ve artmış sağlık talebi ile angarya sonucu oluşan yoğun çalışma koşulları bu olayın doğrudan sebepleridir."

 Dr. Esra Halaman hala aynı koşulların hastanelerde  devam ettiğine dikkat çekti. Artan sağlık hizmeti talebini karşılamak için plansız artırılan tıpta uzmanlık eğitimi kadrolarını eleştirdi. Dr. Esra Halaman açıklamasında şunları dile getirdi: " Değişen, 'Beyaz Reform' adıyla sürdürülen sağlıkta özelleştirme süreçleriyle sağlık hizmet sunumunun ve dolayımında tıpta uzmanlık eğitiminin ağırlığının Şehir Hastaneleri'ne kaydırılmasıdır. Değişen, tıpta  uzmanlık eğitimi veren kurumlarda hekimlerin eğitime ve araştırmaya ayıracak zamana sahip olmadan hizmet sunumu yükünün altında ezilmeleridir. Yıllar süren mücadelemiz sonucunda kazanılan nöbet ertesi dinlenme hakkımız geri adım atmayacağımız bir kazanımdır. Hatırlatırız ki, asistan hekimler yıllarca yönetmeliklerde 'gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilemez' derken nöbet ertesi çalışmaya zorlanmıştır. Şimdi Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği ile her bir kurum için tartışmasız bağlayıcı olarak nöbet ertesi dinlenme hakkı ifade edilmiştir."

 Sorun sağlık sistemi

Ankara Tabip Odası adına açıklama yapan Dr. Halaman, 'yenidogan çetesiyle ilgili sağlık sistemini eleştirerek şunları söyledi: " Sağlık sistemimiz içinde ne yazık ki yaşanmış olan bebeklerin canına para için kast edilmesi. Bu elim olayda da sorumlu aynıdır: sağlık sisteminin kâr hırsıdır sorumlu. Hastaneleri, sağlık hizmetlerini halkın sağlığı için değil piyasanın orman kanunlarına bırakan düzendir sorumlu."