Ebru APALAK
Gazeteciler Cemiyeti, Basın Evi'nde halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur’un konuşmacı olduğu “Cumhuriyet’in 100’ncü Yılında Halk Sağlığı ve Medya” başlıklı söyleşi düzenledi. Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği söyleşide Prof. Akdur, İsrail’in Filistin’e düzenlediği saldırılara ilişkin “Savaş, halk sağlığının düşmanıdır” diyerek, bütün halk sağlığı uzmanlarının savaşa karşı olması gerektiğini belirtti. Gazetecilerin haberlerinde “Filistin-İsrail Savaşı” ifadesini kullanmamasını isteyen Akdur, yaşananların savaş olmadığına dikkat çekti. Savaşın devletler arasında yapıldığını, Filistin’in devlet olmadığını hatırlatan Akdur, “Bu bir savaş değil, bir katliam” dedi. En kısa sürede Filistin halkının özgürlüğüne kavuşmasını temenni etti.
PROF. AKDUR:BEBEKLER HASTANEYE BIRAKILIRDI
Yüz yılda halk sağlığını ve medyanın halk sağlığına etkilerini söyleşide ele alan Akdur, Türkiye’de halk sağlığının 1923 yılına göre sıçrama yaptığını kaydetti. Geçmişle bugünü karşılaştırdığında gelişmenin “gurur verici” olduğunu söyleyerek, “Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda daha alacağımız çok yol var” dedi. Türkiye’nin hizmet ve sağlık düzeyleri bakımından gelişmekte olan ülkelerden ileride olduğunu verilerle aktardı. Sağlık sektörünün örgütlenmesinin 100 yılda çok değiştiğini söyleyen Akdur, “Cumhuriyet ideolojisi terk edildi. Cumhuriyet ideolojisi, kimsesizlerin kimsesiydi. Bir bebek sokağa bırakılacağı zaman hastaneye bırakılırdı. Şimdi çöplüğe bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
"TIP VE İLETİŞİM FAKÜLTELERİNE İLETİŞİM VE SAĞLIK DERSİ KONULSUN"
Akdur, sağlığa dair hem vatandaşların hem de politikacıların en önemli bilgi kaynağının medya olduğunu dile getirdi. Medyada yer alan sahte bilim içeriklerine değinerek, medya etiğinin önemini vurguladı. Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı olan Akdur, üniversitelerin de halk sağlığına ilişkin yanlış bilgilerden sorumlu olduğunu vurguladı. Üniversitelerin Türkiye’de Avrupa’dan 800 yıl geç kurulduğunu, özellikle Yükseköğretim Kurulu’nun kurulmasıyla üniversitelerin bir özelliğinin kalmadığına işaret etti. Tıp fakültelerinde iletişim, iletişim fakültelerinde ise sağlık derslerinin olması gerektiğinin altını çizdi.