Güçlü bir hafıza, kaliteli yaşamın temel yapıtaşlarından biri. Bilgi ve deneyimlerin akılda kalıcı olmasını sağlayan bu yetenek, her insanın sahip olduğu en değerli hazine. Ancak belli dönemlerde birtakım şeyleri hatırlamakta zorluk çekebiliyoruz. Özellikle son zamanlarda bu, sadece yaşlılar arasında değil gençler arasında da sıklıkla görülen bir durum. Tam da bu noktada ihtiyacınız olan en önemli şey hafızayı güçlendirmenin yollarını aramak. Peki, bu yeteneği geliştirmek gerçekten mümkün müdür?

Dr.kerem Bikmaz

Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı Öfke patlamalarının damar işlevini bozabileceği uyarısı

Beyni besleyen ve hafızayı güçlendiren besinler konusunda bilgi veren Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, tüketilen bazı besinlerin insan zekâsına, hafızasına ve dikkat dağınıklığına önemli faydaları olduğunu söyledi. Bıkmaz bu besinleri şöyle sıraladı:

ÜZÜM
Sevilerek tüketilen üzüm dopamin salgılamasını çoğaltarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor. Ayrıca bor bakımından zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından da önemli bir besindir.

YUMURTA
Protein kaynaklarımızdan biri olan yumurta büyüme gelişmede sağladığı katkı kadar beyin için de önemli bir besindir. Özellikle hafıza bölümü için gerekli vitaminler mevcuttur.

YABAN MERSİNİ
Yüksek oranda antioksidan içeren yaban mersini beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlar. Aynı zamanda hafızayı da geliştiren bu besin beyini strese karşı da koruyor. Sinir hücrelerini etkileyen yaban mersini beynin bellek kısmında da olumlu etkileşimler yapıyor ve unutkanlığa iyi geliyor.

BADEM
E vitamini yönünden oldukça zengin olan badem ilerleyen yaş ile birlikte beyinde oluşacak yaşlanmayı engellemektedir. Bunun yanı sıra beyin gelişimi ve sağlığı için de badem harika bir besindir. Ayrıca fındık, ceviz, fıstık, ay çekirdeği gibi besinler de beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken besinlerdir.

KİVİ
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan kivi damar ve beyin sağlığı için çok önemlidir. Beyin gücünü ve belleği arttırır. Kivi portakaldan daha yüksek oranda C vitamini ve muz kadar potasyum içerir.

TAZE FASULYE
Yapılan araştırmalarda folik asit açısından zengin bir besin olan taze fasulyenin  beyin hücreleri üzerindeki olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu olumlu etkilerin ileri ki yaşlarda da devam ettiği ortaya konmuştur.

KIRMIZI SOĞAN
Kırmızı soğan içerisinde bulunan hafıza güçlendirici bileşenlerle tam bir zihin açıcıdır.

ELMA
İçeriğinde bulunan güçlü anti-oksidanlar sayesinde alzherimer ve hafıza kayıplarına karşı koruyucu bir kalkandır. Her gün bir adet mutlaka elma tüketilmelidir.

Muhabir: Hatice GÜREL