CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde arpa ve buğday ekimlerinin 2024 yılı için bazı bölgelerde tamamlandığını, ürünlerin bazı bölgelerde tarlalarda, yüzeye çıkarak kendisi göstermeye başladığını belirtti.
TMO YA DÜYÜK FİYAT VERECEK YA DA ÇİFTÇİDEN BUĞDAY ALMAYACAK
Ekim yapan çitçinin, artan gübre, mazot, tohum fiyatlarının yanı sıra, ürününü değerinde satıp satamayacağı konusunda endişelendiğini aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanlığının verilerine göre, TMO 2024 yılında 3 buçuk milyon ton buğday alacakmış. Bu yıl TMO’nun aldığı buğday ise 10 milyon ton civarında idi. 3 buçuk milyon ton buğday almayı düşünen TMO ya düşük taban fiyat verecek ya da çiftçiden ürün almayacak” öngörüsünde bulundu.
DÜŞÜK TABAN FİYAT UYGULAMASINDAN HEMEN VAZGEÇİLMELİ
TMO’ya bu yaklaşımdan derhal vazgeçmesi çağırısında bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin ürettiği ürün değerinde alınmalıdır. Düşük taban fiyat uygulaması çiftçisi topraktan uzaklaştırıyor. Çiftçi ekim yapıyor, başka yapılacak iş olmadığı için insanlar ekim yapmaya devam ediyor. Buna rağmen her geçen gün çiftçi sayısı azalıyor, ekilen alanlar daralıyor” şeklinde konuştu.
TARIMDAKİ SORUNLAR SOPAYLA ÇÖZÜLMEZ
Türkiye’de tarımın ciddi manada sorunla hale getirildiğini, bu soruların bir an önce planlı bir şekilde ele alınıp çözümü noktasında girişimde bulunması gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yeni yapılan düzenlemeye göre 2 yıl ekilmeyen araziye devlet el koyacak ve başkasına ektirecek. Oysa ekilmeyen arazinin neden ekilmediği araştırılıp, o kişinin ekim yapması sağlanmalı. Sorunlar sopayla değil, çiftçiye destekle çözülebilir” diye konuştu.
ÇİFTÇİYE 411 MİLYAR LİRA VERİLMESİ GEREKİRKEN 91 MİLYAR LİRA VERİLECEK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kanunu’na göre, bütçenin yüzde1’nin çiftçiye ayrılması gerektiğini hatırlatarak, “2024 yılında çiftçiye verilmesi gereken miktar 411 milyar lira iken, verileceği açıklanan rakam 91 milyar lirada kaldı. Tarımsal desteklemelerde 2024 yılı mazot desteği 16.1 milyon TL’dir. Bir yılda tarımsal amaçlı kullanılan mazot ise 3 milyar litredir. Bu tutarın günümüz mazot değeri litre fiyatı çarpımı durumunda toplam ödeme 117 milyara ulaşmaktadır. Bir litre mazottan alınan vergi 15 lira 34 kuruşluk vergi bulunmaktadır. Çiftçi 16.1 milyar mazot desteğine karşı 46 milyar vergi ödemektedir. İşte sorun burada başlıyor. Çiftçiye gerçek anlamda destek verilmeli ve üretimde kalması sağlanmalıdır. Yoksa Türkiye gıdada çok sorun yaşar” ifadelerini kullandı.