Niğde ve Bor ilçesi arasında bir depoda, artık satışa sunulamayacak hale gelen soğan çuvalları önünde açıklamada bulunan CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, patates ve soğanda üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, tarımda doğru planlama öngörünün önemini vurguladı.
Gürer, farklı bölgelerde yetişen soğanın, patates kadar üretenini zora sokmasa da market fiyatlarının 20 liradan aşağı düşmediğini belirterek, “Depolanan soğanlar çillenmeye başlayınca üretici, ürünü ayrıştırmak zorunda kaldı. En azından ayrıştırdığı bir bölümünü satabilmiş ama son günlere kadar iyi giden havalar ile depoda soğanlar yeniden yeşillenmeye başlayınca, satılamaz noktaya gelmiş ve hayvan yemi olmuştur. Üretici çiftçi ile konuştum. Niğde yanında Sivas’ta da ekim yaptığını, patates de ektiğini ve patates zararının soğana göre daha fazla olduğunu anlattı. Iskarta hale gelen tonlarca soğanı hayvan yemi olarak satmak zorunda kaldığını belirtti. Bu ıskarta ürünler ile piyasa dengesi de bozuluyor. Türkiye, 2024 yılında çok sayıda üründe yaşanan israfın 2025 yılında depolanan üründe de sürdüğünü gösteriyor.” dedi.
"SOĞAN DAHA DÜŞÜK FİYATA SATILABİLİRDİ"
Hem üreticilerin hem de tüketicilerin yaşadığı sıkıntılara işaret eden Gürer, “Doğru bir planlama yapılıp çöp olan soğanların çillenmesi önlenseydi, markette soğan 20 lira yerine daha düşük bir fiyata satılabilir ve yurttaşlar da bu ürüne daha uygun bir fiyatla ulaşabilirdi. Ama tablo ortada: Üretiyoruz, ürettiğimizi değerlendiremiyoruz. Üreticimiz sorun yaşıyor, vatandaş ise pahalıya ürün alıyor. Bu sorunu çözmesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. İktidardır” dedi.
"KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YÜZÜNDEN ÜRÜNLER ERKEN OLUŞUYOR"
Küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretimdeki etkilerini vurgulayan Gürer, “Küresel iklim değişikliği ile beraber ürünler erken oluşuyor ya da erken bozuluyor . Bu durum, depolarda ürünlerin zamanından önce çillenmesine neden oldu. Soğan olarak değer bulma özelliğini yitiren ürünler artık sadece hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Böyle olunca vatandaş markette 20 liraya soğan alırken, tonlarca soğan çöp oluyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil.” diye konuştu.
"ÖNGÖRÜLEBİLEN VE PLANLANAN BİR ÜRETİM MODELİ GEREKLİ"
Sorunun çözümü için planlı üretim modeline ihtiyaç olduğunu belirten Gürer, “Öngörülebilen, planlanan bir üretim modeli gerekiyor. Bu konuda çalışma yaptıklarını söylüyorlar. O zaman tonlarca soğan niye çöp oluyor? Üretimden pazarlamaya kadar tarımda bütüncül bir planlama yapılmalı. Bu sadece üreticiyi değil, vatandaşın cebini de rahatlatır.” dedi.