CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde TBMM yaptığı konuşmada teklifin içeriğini eleştirdi. Gürer “Özünde bu kanun teklifi de bir torba teklif olarak Meclise geldi ama kamuoyuna yansıdığı biçimiyle "Yargıyla ilgili düzenlemeler var." deyince çok sayıda yurttaş aradı "İnfaz düzenlemesi bunun içinde var mı?" sorusunu sordu. Çünkü bu tür yargı paketleri Meclise geldiğinde bu düzenlemenin olabileceği olasılığı üzerinden bir beklenti oluşuyor. Görüştüğümüz bu kanun teklifinde bu yer almıyor" dedi.
Cezavlerinin durum ve sorunlarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Gürer, "407 cezaevi mevcut ve son on yılda yapılan cezaevi sayımız 145. Demek ki ülkede suç ve suça yönelik oluşumların arttığı bir dönem var ki cezaevi sayısı artıyor. Suçun oluşumundan öncesi iklimin, bu suçların oluşumuna neden olmaması lazım. Başta ekonomik sorunlar olmak üzere ülkede Adalet ve Kalkınma Partisinin dönemlerindeki yönetim tarzıyla oluşmuş şiddetin, insanlar tarafından benimsenir boyuta erdiği bir süreci yaşıyoruz. Televizyonu açıyorsunuz, gazeteye bakıyorsunuz, yolda gidiyorsunuz, kırmızı ışıkta durduğunuzda yeşile döndüğü an arkanızdaki korna sesi başlıyor. İnsanlar arasında birbirleriyle kavga etmeye yönelik anlayışın yaygınlaştığı bir sürecin iklimi -başta ekonomik sorunlar olmak üzere- oluştu ifadesini kullandı.
CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLAR
Gürer cezaevinde anneleri mahkum çocuklar ile çocuk suçluların topluma kazandırılması sürecine de değinerek “Cezaevinde çocuklu anneler var. O çocukların oradaki sosyologların ve psikologların destekleriyle annelerinin suç süreci bittiğinde topluma kazandırılmasına yönelik düzenlemelerin burada konuşulması lazım. Keza çocuk suçlular var, bu çocuk suçluların oraya düşmesine neden olan koşulların irdelenmesi, okulda olması gerekli çocuğun cezaevinde niye olduğunun herkes tarafından düşünülmelidir” dedi.
MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ
Madde bağımlığındaki artışa dikkat çeken Gürer, “Madde bağımlılığı, çok genç yaşta çocuklar bunu yaşar noktaya erdiler. bu madde bağımlılığı nedeniyle oluşan suçlarda da artış var. Bunların ıslah edilecek ve bundan kurtarılacak düzenlemenin sağlanması gerekiyor. Örneğin, sigaradan, alkolden, şans oyunlarından alınan vergileri bu anlamda kullanmak ve bu sorunla ciddi mücadele etmek gerekiyor. Polis yakalıyor, mahkemeye gidiyor, mahkeme bir kısmını bırakıyor çünkü cezaevinde yer yok. Bunlar Türkiye'nin önemli sorunları“ diye konuştu
EHLİYET AFFI ÇIKARILMALIDIR
Gürer “Ehliyet affı...Ehliyet affı söyleyince bazı kesimlerden tepki geliyor.o ehliyet affının içeriği iyi irdelenmediği için bu tepki geliyor. Diyoruz ki: İnsan canına kastetmemiş, hiç kimseyi yaralamamış, bir nedenle bu işi meslek olarak da yapan şoförler dahil ehliyetine el konmuş olanlar var. Bu insanlara bir af getirelim, ekmeğinin peşinde, devam etsin, eğer suça benzer biçimde devam edecekse katlayarak o cezayı ödesin.” İfadelerini dile getirdi.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer kanun teklifinde yer alan emekli bayram ikramiyesi artışına da değindi. Gürer, ”Bu kanun teklifinde emeklilerle ilgili bir teklif var. Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması sağlanıyor; bu yetmez, en düşük bayram ikramiyesi asgari ücret olmalı. Burada Meclis, bu madde görüşülürken bu düzenlemeyi yapmalı çünkü bin liranın alım gücünün olmadığını hepimiz biliyoruz. Emeklinin içinde bulunduğu koşulları Sayın Cumhurbaşkanı da kabul ediyor. O durumda emeklinin hem ücretinde hem de bayram ikramiyesinde iyileştirmeyi Meclis bu kanun teklifi görüşülürken ve tatile girmeden gerçekleştirmeli diyoruz” dedi.