CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “2024 yılı çiftçi için kara bir yıl oldu. Ürettiği tüm ürünlerde neredeyse zarar etti. Kamu eliyle yapılan adımlarda da düşük alım fiyatı verildiği için tüccar da fiyatı baskılayınca, çiftçi beklemediği bir yıl geçirdi. Çiftçi için kara bir yıl oldu.” ifadelerini kullandı.
"ÜRÜNLER TARLADA KALDI, ÇİFTÇİ TOPLAYAMADI"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlada kalan ürünler ve hasat edilemeyen karpuzlar üzerinden yaşanan kayıplara dikkat çekerek, “Çiftçinin ürettiği ürünlerin bir kısmı tarlada kaldı. Büyük kentlerde vatandaşlar karpuza erişemezken, Ekim ayının sonunu görmemize rağmen ürün tarlada kaldı ve artık çöp oldu. Üretici ürününü tarladan dahi toplayamadı çünkü işçilik parası, çiftçinin ürününün bedelini karşılamıyor.” dedi.
PLANSIZLIK VE ÖNGÖRÜSÜZLÜK ELEŞTİRİSİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan bu krizin temel nedenlerini “plansızlık” ve “öngörüsüzlük” olarak tanımladı. Gürer, “Bu, bir plansızlıktan ve öngörü eksikliğinden kaynaklanıyor. Çiftçimize 'dağı taşı ekin, biz sizin ürününüzü alacağız' diyen siyasi iktidar, ürünün tarlada kalmasını seyretti.” diyerek iktidarın tarım politikalarındaki eksikliği eleştirdi.
"ÇİFTÇİ BORÇ İÇİNDE, BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR"
Çiftçilerin borç yükü altında zorlandığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi: “Çiftçiler borçlu, borçlarını ödemekte zorlanıyorlar. Önümüzdeki yıl ürün desenini değiştirecekler, bu sefer de farklı ürünlerde üretim düşecek. Öyle olunca da fiyatlar artacak.” Gürer’e göre, bu durumun en büyük mağduru çiftçiler ve tüketiciler oldu.
"ÜRETEN DE KAYBEDİYOR, TÜKETEN DE"
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, sürecin çiftçi ve tüketici üzerindeki yansımalarına da değinerek, “Süreci doğru yönetemeyen siyasi iktidar yüzünden üreten de kaybediyor, tüketen de pahalı ürün alarak kaybediyor. Bunun yansıması da tarlada ürünün çöp olmasıyla sonuçlanıyor.” şeklinde konuştu.
BANKA BORÇLARI KATLANDI, İCRA TAKİPLERİ PATLADI
Ömer Fethi Gürer, artan borç yükü ve icra takiplerinin çiftçiye verdiği zararı şu sözlerle ifade etti: “Üretici büyük bir mağduriyet yaşadı. Banka borçları katladı, icra takipleri de patladı.” Gürer, bu sürecin çiftçiler üzerinde yarattığı baskıyı vurgulayarak, borçların arttığını ve çiftçilerin borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirtti.