Türkiye’nin yirminci, Ankara’nın ilk UNESCO Dünya Kültür Mirası olan Gordion Antik Kenti ilk uluslararası festivaline ev sahipliği yapaya hazırlanıyor. 

 Polatlı ve Gordion’un tanıtımı için önemli bir adım olacak “Gordion Uluslararası 1. Arkeofilm Festivali”, 26-29 Eylül tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara Kalkınma Ajansı ve Polatlı Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler de yer alacak. 87 ülkeden katılım sağlayan 827 filmden finale kalan filmlerin gösteriminin yapılacağı Gordion Uluslararası 1. Arkeofilm Festivali’nin geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. 

FESTİVAL DÖRT GÜN SÜRECEK

Festival, 26 Eylül Perşembe Günü saate 13.00’te Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenecek kokteyl ile başlayacak. Ardından 14.00’te finale kalan öğrenci filmlerinden; “Sultan’ın Tacı, Tarihin Tanığı Gaziantep, Safranbolu’nun Altın Çiçeği ve Kuyaş’ın İplikleri” ile açılış gösterimi yapılacak. 15.10’da yönetmek söyleşileri, 15.40’da; “Dev-i nim, I Will Cherish Your Love As, Zamanın Terk Ettiği, Portraits Of Ajuda” filmlerinin yer aldığı film gösterimleri, 16.40’da yönetmen söyleşileri ile devam edecek programda ilk gün saat 15.00’te Prof. Dr. Nihan Gider Işıkman’ın “Kültürel Miras ve Belgesel Sinema” konulu söyleşisi ile sona erecek.

FESTİVALDE ÜNLÜ SENARİST VE YÖNETMELER DE YER ALACAK

Festivalin ikinci günü saat 09.30’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde finale kalan filmlerden; “NEMRUT “Aslanlı Horoskop’un Gizemi, The Time They Spent Here, Nowruz, Heraion Teikhos’un Kadınları, Neonteikhos, Pail, Taşlarla Konuşan Adam, Müzikli Bir Göç Masalı, Symphony of The Knots ve Ağacın Ruhu” filmlerinin gösterimi ile başlayacak. Saat 18.00’de ise ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim’in “Sinema ve Edebiyat” konulu söyleşi ise ile festivalde ikinci gün sona erecek.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜREL VE SANATSAL FAALİYETLER DE YER ALACAK

Gordion Uluslararası 1. Arkeofilm Festivalinin üçüncü ve dördüncü günü Polatlı Gordion’da gerçekleştirilecek. 28 Eylül Cuma günü saat 15.00’te “Midas: The King” sergisi ve kokteyl ile başlayacak. Saat 15.45’te “Midas’ın Kulakları” kukla gösterisi, 16.15’te “Dünyamızın Mirası” tiyatro gösterimi, 17.15’te Antik Dönemden Günümüze Frigya’dan Müzikler konseri ve 18.15’te “Gordion’un Angorası” dans gösterimi ile devam edecek festivalde üçüncü gün; birçok ülkede beğeniyle izlenen “Gordion Çobanları” film gösterimi ile tamamlanacak.

FESTİVAL FİNALİ 29 EYLÜL PAZAR GÜNÜ GORDİON’DA

Arkeofilm Festivalinin finali 29 Eylül Pazar Günü Polatlı Gordion’da gerçekleştirilecek. Saat 14.00’te Gordion Antik Kenti Gezisi ile başlayacak programda final töreni saat 16.00’da yapılacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak final töreni; halk oyunları gösterisi, protokol konuşmaları, “Antik Dönemden Günümüze Frigya’dan Müzikler” isimli müzik dinletisi, plaket ve ödül töreni ile sona erecek.

Festivalin Polatlı’da düzenleneceği günlerden 28 Eylül Cumartesi Günü saat 14.00’ten ve 29 Eylül Pazar Günü saat 13.00’ten itibaren vatandaşların için Cumhuriyet Meydanından otobüs kaldırılacak.

Program ile ilgili detaylara gordionfilmfest.org web adresinden ulaşabilirsiniz.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI