Google, 2024 Dünya Günü'nü dünyanın çeşitli yerlerinden havadan fotoğraflara yer vererek, gezegenin "doğal güzelliğini" vurgulayarak kutladı. Google Dünya Günü temalı Doodle tasarımı ile insanlar, topluluklar ve hükümetlerin Dünya'nın biyolojik çeşitliliğini ve kaynaklarını korumaya yönelik devam eden çabalarını hatırlatıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLERLEME DURUMU HAKKINDA DOODLE

Google, dünya çapında insanların, toplulukların ve hükümetlerin gezegenin doğal güzelliğini, biyolojik çeşitliliğini ve kaynaklarını korumaya yardımcı olmak için 22 Nisan Dünya Günü için Doodle yayınlandı. Yayınladığı Doodle ile İklim değişikliği ilerleme durumu hakkında bilgilendirmelere yönelten Google, görüntüyü ise biyolojik çeşitliliğini ve kaynaklarını korumaya yardımcı olmaya çalıştığı yerlerden oluşturdu.

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?

İklim değişikliği, Dünya'nın atmosferindeki gazlar (özellikle karbondioksit, metan ve azot oksitleri gibi sera gazları) tarafından tutulan ısıyı arttırması sonucu, yeryüzündeki ortalama sıcaklıkta, hava koşullarında ve deniz seviyesinde meydana gelen uzun vadeli değişikliklerdir.

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği yat yarışları nedeniyle askıya alındı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği yat yarışları nedeniyle askıya alındı

İklim değişikliği, insan faaliyetleri (örneğin, fosil yakıt kullanımı, orman kesimi, sanayi faaliyetleri) nedeniyle sera gazlarının atmosfere salınması ile artmaktadır. Bu değişiklikler, dünya genelinde iklim örüntülerini, deniz seviyelerini, bitki örtüsünü ve hayvanların yaşam alanlarını etkilemektedir.

İklim değişikliği, yükselen sıcaklıklar, aşırı hava koşulları (şiddetli fırtınalar, kuraklık, sel vb.), okyanus asitlenmesi, buzulların erimesi, deniz seviyesindeki yükselme gibi çeşitli etkilere neden olabilir. Bu değişikliklerin insan sağlığı, gıda üretimi, su kaynakları, ekonomik kalkınma ve çevre üzerinde ciddi etkileri olabilir.

GOOGLE DOODLE TASARIMINDAKİ YERLER

G—Turks ve Caicos Adaları hayati biyolojik çeşitlilik alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Burada çabalar doğal kaynakların, resiflerin ve Turks ile Caicos Adaları kaya iguanası gibi nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına odaklanıyor.

O—Meksika'daki Scorpion Reef Ulusal Parkı, Arrecife de Alacranes olarak bilinir. Meksika Körfezi'nin güneyindeki en büyük resiftir ve UNESCO biyosfer rezervidir. Çeşitli mercan türlerini ve nesli tükenmekte olan kuş ve kaplumbağa türlerini barındırır.

O—İzlanda'daki Vatnajökull Milli Parkı 2008 yılında kuruldu. Bu UNESCO Dünya Mirası Alanı, volkanik arazi ve benzersiz bitki örtüsüyle karakterize edilen, Avrupa'nın en büyük buzulunu ve çevresindeki ekosistemi koruyor.

G—Jaú Ulusal Parkı, Amazon yağmur ormanlarının kalbinde yer alan geniş bir orman rezervidir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu bölge, margay, jaguar, dev su samuru ve Amazon deniz ayısı gibi çok sayıda türe ev sahipliği yapmaktadır.

L—Afrika Birliği 2007 yılında Nijerya'da Büyük Yeşil Duvar'ı hayata geçirdi. Bu girişim, ağaç dikerek, sürdürülebilir arazi yönetimini teşvik ederek yerel topluluklara ekonomik fırsatlar ve gıda güvenliği sağlayarak Afrika genelinde çölleşmeyle mücadele etmeyi amaçlıyor.

E—Avustralya'daki Pilbara Adaları Doğa Rezervleri, Avustralya'nın 20 doğa rezervi arasındadır; bunlar hassas ekosistemleri ve deniz kaplumbağaları, kıyı kuşları ve deniz kuşları gibi nesli tükenmekte olan türleri koruyarak giderek nadir görülen doğal yaşam alanlarının korunmasını sağlar.

Kaynak: Haber Merkezi