'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı' çerçevesinde Girişimci Kadın Çiftçi Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Törende Van'dan Aslıhan Damar 'Kaya balı üretimi projesi' ile birincilik, Tunceli'den Gamze Doğan 'Ak sarımsağı dağdan alma benden al projesi' ile ikincilik, Erzurum'dan Songül Aktürk ise 'Duttan gelen şifa projesi' ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki törende yaptığı konuşmada kadınların her alanda olduğu gibi tarımdaki yerinin de son derece önemli olduğunu dile getirerek, ' Kadınların her alanda olduğu gibi, tarımdaki yerinin de oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, ''Kadınlar olmasa, biz kendimize, 'tarım ülkesiyiz' diyebilir miydik acaba? Yahut kadınlar üretmese, şehirli aç kalmaz mıydı mesela? veya 'bir et nasıl aş olur', 'bir ot nasıl keş olur' düşünebilir miydik acaba? Evet, işte biz bugün tarım diyorsak, hayvancılık diyorsak, gıda diyorsak; bunların kadın elinden çıktığını da biliyoruz demektir! kadınlarımız, 'tarladan sofraya, çiftlikten çatala' kadar, tarımsal üretimin her aşamasında, çok önemli işlevler yüklenmektedir! Yani 'toprak ana'nın bereketi, 'analarımızın' eliyle katmerlenmekte, bereketine bereket katmaktadır!' diye konuştu.

TARLADAN SOFRAYA…

Pakdemirli, kadınların tarladan sofraya, çiftlikten çatala kadar tarımsal üretimin her aşamasında çok önemli işlevler yüklendiğini kaydederek şunları söyledi: 'Yani toprak ananın bereketi, analarımızın eliyle katmerlenmekte, bereketine bereket katmaktadır. Biz de bu nedenlerle kadınlara, girişimcilik ve istihdam konusunda pozitif ayrımcılık yaptık. Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı'nda kadın istihdamı konusunda pozitif ayrımcılık yaptık ve başvuran kardeşlerimize ek puan verdik. Bu programı tamamladık. Bu kapsamda, programa 2016-2018 yıllarında toplam 47 bin 788 başvuru yapıldı. Bunun 28 bin 823 kişisi, yani yüzde 60'ı kadın çiftçilerimizden oluştu. Biz 3 yıl içinde kadın çiftçilerimize 865 milyon lira ödeme yaptık. Bununla birlikte tarımsal amaçlı kooperatif projelerinde de Bakanlığımızca 18 tarımsal amaçlı kadın kooperatifine farklı konularda toplam 15 milyon lira kredi kullandırıldı.'

Barış Pınarı harekatına değinen Pakdemirli, Türk ordusunun azim ve kabiliyeti sayesinde önemli bir diplomasi başarısını beraberinde getirdiğini belirterek şunları söyledi: 'Amerika ile anlaşmaya vardık ve istediğimizi aldık. Harekat durmadı, yalnızca ara verildi. Bu meyanda biz, 120 saat içinde şartların sağlanmasını umuyor ve bekliyoruz. Bu sayede halkımızın güçlü iradesi kazandı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği kazandı, kahraman Mehmetçiğin cesareti kazandı, Türkiye kazandı.'

Şekerbank Genel Müdürü Erdal Erdem tarımın kadınların en çok istihdam edildiği alan olduğuna işaret ederek, 'Proje kapsamında 5 binden fazla kadın girişimcimizin eğitimine katkıda bulunarak onların işveren olması yolunda destek sağladığımızı düşünüyoruz.' dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber de yaptığı konuşmada, 'Bu programla kırsalda kadın girişimciliğin geliştirilmesi için faaliyete geçildiğini hatırlatarak, kırsal alandaki kadınlar için geliştirilimş bir programıdır. Bu vesileyle Bakanımıza desktekleri için teşekkür ediyorum.' dedi.

Editör: Haber Merkezi