Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen ve Türksat tarafından desteklenen 2'nci Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi dün gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır açılışta yaptığı konuşmada, 'Günümüz toplumu için internet ve teknoloji günlük hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Teknolojideki gelişmeler, birçok iş ve işlemimiz sanal ortamda yapmamızı sağlarken, siber saldırılara karşı risklerimizi de arttı. Her 10 haneden 8'inin internet bağlantısına sahip olduğu ülkemizde muhtemel siber saldırıların çok kapsamlı ve ciddi etkileri olabilir. Yine üretim sistemlerinden otomobillere milyarlarca nesnenin internete bağlı hale gelmesi siber güvenliğin hayatımızdaki yerini günden güne daha kritik hale getiriyor. Bu nedenle de bugünkü zirve çok önemli.' diye konuştu. Siber saldırı hızına dikkat çeken Kacır, 'Gözümüzü kırpma süresi 300 milisaniye iken bu sürede bir bilgisayar mesajı dünyanın etrafını iki kez dolaşabiliyor. Siber saldırıların bu derece hızlı olmasının yanı sıra saldırı yapabilmek için çok pahalı ve karmaşık araçlara sahip olmaya gerek kalmıyor. Örneğin az kapasiteye sahip bilgisayarlar, daha fazla kapasiteye sahip bilgisayarlara saldırılarda bulunabiliyor, sistemlerine zarar verebiliyor. Küçük bir saldırı ile büyük etkilerin oluşturulduğu bu siber uzayda siber saldırılara karşı siber güvenliğin oluşturulması için tüm tarafların dayanışma içinde olması gerekir.' ifadelerinde bulundu. Kacır, 'Teknolojik her gelişme hayatımızı bir taraftan kolaylaştırırken diğer yandan riskleri de artırmakta, bu nedenle unutulmamalı ki siber güvenlik sisteminde her bir paydaş en zayıf halka kadar güvenliğe sahip. Bu bağlamda Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi'ni ülkemiz siber güvenliğinin geliştirilmesi açısından çok kıymetli bulduğumu ifade etmek isterim.' şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİDE BAŞDÖNDÜRÜCÜ DEĞİŞİKLİKLER

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, teknolojinin inanılmaz bir ilerleme kaydettiğini belirterek, 'Dijital dönüşüm pek çok alanda baş döndürücü değişikliklere neden olmuştur. Bu noktada siber güvenlik de büyük önem teşkil etmektedir. Siber güvenliğin sağlanması artık sadece teknolojik alanda güvenliği sağlamak için gerekli değil, sosyal yaşamda da milli güvenliğin bir parçası milletlerin refahını etkileyen bir faktör haline gelmiştir.' dedi. Karagözoğlu, 'Bu nedenle bir yandan da yeni teknolojilerin hayatımızı nasıl kolaylaştıracağına bu teknolojilerin nasıl daha erişilebilir olacağına kafa yormamız gerekirken, diğer taraftan bu yeni teknolojilerin güvenliğinin nasıl sağlanacağına kafa yormamız ve bu doğrultuda adımlar atmamız gerekiyor.' değerlendirmelerinde bulundu.

FARKINDALIK ARTIRILMALI

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe de, 'Dernek olarak gerek kurumsal ve gerek bireysel güvenlik farkındalığının artırılması gerektiğini söylüyoruz. Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için kanunlarla desteklenmelidir. Dijital bir Türkiye için bizim çalışmalarımız sürüyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın da katkılarını bekliyoruz.' diye konuştu. Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay ise, siber güvenlikte yerli ve milli çözümlere işaret ederek, 'Yerli ve milli çözümler için işbirliği yapmayı çok önemsiyoruz. Biz bu yönde önemli çabalar içindeyiz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi