Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümüne yol açan saldırının birinci haftasında vahşice işlenen cinayeti kınamak ve öldürülen meslektaşlarını anmak isteyen hekimler polis engeliyle karşılaştı. Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi bahçesinde beyaz önlük ve karanfilleriyle gelerek basın açıklaması düzenlemek istedi. ATO ve TTB'nin çağrısıyla Dr. Fikret Hacıosman'ı anmak ve 'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın yasalaşmasını talep etmek isteyen hekimlere polis Valilik kararını gerekçe göstererek müdahalede bulunacaklarını söyledi. Tüm engellemelere rağmen hekimler, sağlıkta şiddet sebebiyle kaybettikleri meslektaşları için saygı duruşunda bulundu. Hekimler sonrasında Ankara Tabip Odası'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası'nda gerçekleştirilen açıklamaya TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Gülgün Kıran ve Dr. Arif Müezzinoğlu ile hastane bahçesinden gelen çok sayıda hekim katıldı. Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Dr. Fikret Hacıosman'ın anısına tüm Türkiye'de saygı duruşu ve basın açıklamaları yapıldığını belirtti.

17 EKİM BULUŞMASI

ATO ve TTB'nin İbni Sina Hastanesi bahçesinde yapmak istedikleri anma ve basın açıklamasının çok keyfi bir biçimde engellendiğini söyleyen Yılmaz, 'Yapılmak istenen çok netti. Hekimler kaygılarını ve düşüncelerini meslektaşları ve toplumla paylaşmak için oradalardı. Bize sunulan gerekçe; hastane ve kamu binaları önünde basın açıklaması yapılmayacağı yönünde valiliğin aldığı karar. Oysa hekim arkadaşımız hastanede çalışırken öldürülmüştü. Bu açıklamayı hekimlerle, sağlık çalışanlarıyla, tıp öğrencileriyle birlikte bir hastane bahçesinde yapmaktan daha doğal ne olabilirdi ki? Ama engellendi' diye konuştu. 17 Ekim'de tüm tabip odalarının başkanlarıyla buluşacaklarını söyleyen Dr. Yılmaz, 'Sağlıkta şiddet yasasının çıkması için uğraşlarımıza devam edeceğiz ve sonuç alacağımızdan eminiz' dedi.

'BU CİNAYETİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümünün birinci haftasında yapılan müdahalenin hayatını kaybeden hekime de bir hürmetsizlik olduğunu belirten Dr. Yılmaz, 'Sağlıkta şiddeti durdurmaya niyetlerinin olmadığının da bir göstergesidir' diye konuştu. Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Dr. Hacıosman'ın ailesine sabır dileklerini sundu ve bu cinayetin peşini asla bırakmayacaklarını belirtti. Dr. Vedat Bulut ise, bu süreci hazırlayan nedenleri bildiklerini kaydederek '2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı ilk uygulanmaya başlandığı zamandan bu yana söylüyoruz; bu program piyasa odaklı bir programdır. Bu program sağlık hizmetine meta, hastaya müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil, nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir!' dedi. Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM'de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunduklarını söyleyen Dr. Vedat Bulut, 'Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve İyi Parti'nin Grup Başkanvekilleriyle görüştük, TBMM'nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldık. Buna karşın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) son derece ilgisiz ve duyarsız tavırlarıyla karşılaştık. Halen üç kez randevu talep ettiğimiz Sağlık Bakanı'ndan ve geçtiğimiz günlerde randevu talebimizi ilettiğimiz TBMM Başkanı'ndan yanıt bekliyoruz' diye konuştu.

HEKİMLERDEN 7 GÜNLÜK EYLEM

Sağlıkta şiddeti önlemek ve Sağlıkta Şiddet Yasası'nı çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz? diye soran Dr. Vedat Bulut, Sağlıkta Şiddet Yasası'nın hemen şimdi çıkarılmasını talep etti. Dr. Vedat Bulut, Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bugünden itibaren sağlıkta şiddete karşı eylem programını başlattıklarını açıkladı. Bu doğrultuda, 10 Ekim 2018 gününden başlamak üzere yedi gün sürecek 'Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum' temalı nöbet eylemlerini Tüm Türkiye çapında, kentlerin bilinen alanlarında, parklarında 18.00-20.00 saatleri arasında en geniş katılımla gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Bulut, 17 Ekim 2018 günü tabip odası başkanlarıyla 'Türk Tabipleri Birliği'nin Sağlık'ta Şiddete Karşı Bildirgesi'ni kamuoyuyla paylaşmak için Türkiye Büyük Millet Başkanı ve Sağlık Bakanı ile görüşmek üzere saat 10:00'da Türk Tabipler Birliği'nde buluşacaklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi