ODTÜ'de Onur Yürüyüşüne polis müdahalesi sonrası tepki gösteren öğrenciler 'Rektöre Veda Töreni' sloganıyla Rektörlük binası önünde eylem yaptı. ODTÜ'de uzun süredir birçok öğrenci etkinliğinin yasaklanması ve polisin birçok kez kampüse sokulmasına karşı öğrencilerin tepkisi büyüdü. Geçtiğimiz günlerde Onur Yürüyüşüne yapılan polis müdahalesinin ardından ODTÜ Mezunları Derneğinde bir araya gelerek forum düzenleyen öğrenciler dersleri boykot etme kararı almıştı. ODTÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamada 'Burada beklenen, öğrenci ve mensuplarımızın can güvenliğinin korunması ve zarar görmesinin önlenmesi iken orantısız güç kullanıldığı görülmüştür. Ortaya çıkan bu şiddet görüntülerini kabul etmemiz mümkün değildir, yaşananlar hepimizi derinden üzmüştür' denildi.

REKTÖRLÜKTEN 'ORANTISIZ ŞİDDET' AÇIKLAMASI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'Cuma günü planlanan yürüyüş kapsamında ise güvenlik kuvvetlerinin olası müdahalesinin öğrencilerimize ve mensuplarımıza zarar vermemesi için Rektörlüğümüz ile kendi güvenlik personelimiz ve öğretim elemanlarımız yoğun çaba sarf etmiş ve ilgili emniyet güçlerine gerekli uyarılar yapılmıştır. Burada beklenen, öğrenci ve mensuplarımızın can güvenliğinin korunması ve zarar görmesinin önlenmesi iken orantısız güç kullanıldığı görülmüştür. Ortaya çıkan bu şiddet görüntülerini kabul etmemiz mümkün değildir, yaşananlar hepimizi derinden üzmüştür. Üniversitemizde bir daha bu tür tabloların oluşmaması, temel hak ve özgürlüklerin, huzurlu bir eğitim-araştırma ortamının korunması için tüm akademik ve idari birimlerimizle, öğrencilerimizle her türlü işbirliği ve iletişim kanallarının güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bundan sonraki süreçlerde bu mekanizmaları birlikte geliştirerek ve güçlendirerek Üniversitemizi daha iyiye götürmek için tüm mensuplarımızı ve öğrencilerimizi yönetim ile birlikte her türlü çabayı sarf etmeye davet ediyoruz.' Rektörlük önünde bir araya gelen öğrenciler, 'Güle güle Verşan' tezahüratlarında bulundu. 'Eşit, parasız, demokratik üniversite', 'Verşan istifa' sloganlarının atıldığı eylemde, öğrenciler adına açıklamayı okuyan Oğuzhan Üzel, ODTÜ Rektörlüğünün geçerli olmayan bir yasağı gerekçe göstererek kolluk güçlerinin ODTÜ'ye müdahale etmesine zemin hazırladığını ifade etti. Yönetimin farklılıklara tahammül etmeyen tutumunun sonucu saldırının gerçekleştiğini belirten Üzel, kampüsün güvenliğini sağlamakla yükümlü olan yönetimin, öğrencileri ve akademisyenleri yoğun bir baskıyla karşı karşıya bıraktığını ifade etti.

Şenlik sürecindeki kararlı duruşlarından aldıkları güç ve deneyimle mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Üzel, birlikteliklerini artırarak saldırıların karşısında durabileceklerini söyledi. Üzel, 'Saldırı açıkça ODTÜ rektörlüğünün okul içerisindeki tüm farklılıklara, öğrencilerin kendini ifade etmesine, LGBT+fobik tutumuyla kolluk güçleri ile işbirliğinin sonucudur' ifadelerine yer verildi. Üzel, 'Üniversitelerde oluşturulmak istenen baskı politikalarının ilk elden özgürlüklerimiz ve demokratik üniversite taleplerimize karşı rektörlük eliyle gerçekleştirilmesi, rektörlüğün iktidarın ODTÜ'deki yansıması olduğunu bir kez daha gösterdi' dedi. Üzel konuşmasını şöyle sürdürdü: 'ODTÜ'de uzunca zamandır birlikte verilen mücadeleyle oluşturduğumuz geleneğimiz her daim haksızlığa ve baskılara başkaldırmıştır. ODTÜ'yü savunmak demek dayanışmamızın yeşerdiği, birlikte verilen bir mücadeleyi kurmaktır. Bu yüzden saldırılara karşı öğrencilerin-akademisyenlerin-emekçilerin bir araya gelmesi tek çaremizdir. ODTÜ öğrencileri geçtiğimiz şenlik sürecinde taleplerinde kararlı ve ısrarlı tutumları ve kurdukları birliktelikler sayesinde saldırıların geri çekilmesini sağlayarak önemli bir kazanım elde etmiştir. Hep birlikte edindiğimiz deneyimler gösteriyor ki; kampüsümüze yönelik bu saldırıları ortadan kaldırmanın yolu tüm ODTÜ bileşenleri ile kurduğumuz birlikteliklerin ilerletilmesidir.'

Editör: Haber Merkezi