Kapanan mağazalarda çalışan işçiler ihbar tazminatlarının ödenmediği, konkordato sürecinde banka alacaklıları, tedarikçi işletmeler ve devletin alacakları ile ilgili ödeme planları yapılmasına yönelik kararlar alınırken öncelikli alacaklardan olan işçi alacakları ile ilgili herhangi bir karar alınmadığını öne sürerek eylem yaptı. Eylem öncesi Tez Koop-İş Sendikası'nda bir araya gelen işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Samsun Makro Market'ten 31 Temmuz tarihinde işten çıkarılan işçilerin hakları için direnişi sürüyor. İşten çıkarılan ve tazminatları da dahil hiçbir hakları ödenmediği için 5 Ağustos'tan bu yana direnen Makro Market işçileri, haklarını almak için Ankara'ya geldiler.

'FARKLI İSİMLERDE FAALİYET GÖSTERİYOR'

Tazminatları için mücadele eden işçiler, Kahramankazan'da bulunan Makro Market Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçiler, 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Direne direne kazanacağız' ve 'Makro işçisi yalnız değildir' sloganları attı. Türkiye'nin en büyük perakende market zincirlerinden Makro Market, geçen Ekim ayında konkordato talebinde bulunmuş ve 6 bin 500 işçinin çalıştığı Makro Marketlerin Ankara, Kayseri, Konya, Samsun, Tekirdağ, Antalya, Mersin ve Malatya'da bulunan mağazalarının tamamına yakınını kapatırken kapanmayan mağazaların ise farklı isimlerde faaliyet gösterdiği ifade edildi. İşten çıkarılan Makro Market işçileri adına açıklama yapan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, ekonomik kriz nedeniyle yüzlerce firmanın konkordato ilan ettiğini bu firmalar arasında yurt genelinde 250'nin üzerinde mağazası olan Makro Market'in de bulunduğunu söyledi.

'AYNI SENARYO OYNANDI'

Duyar konuşmasını şöyle sürdürdü: '6 bin 500 çalışanı olan bu market zinciri, bazı mağazalarını ülke genelinde farklı firmalara devretti ya da kapattı. Kayseri Makro Market mağazaları Adem Çelik'in sahibi bulunduğu 'Taze Market'e' devredildi. Bu mağazalarda çalışmakta olan işçilere 'burada çalışmaya devam edeceksiniz' denilmesine rağmen çok kısa bir süre sonra hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten çıkarıldılar. Samsun'daki Makro mağazalarında da aynı senaryo oynandı ve yüzlerce işçi hiçbir yasal hakkını alamadan işlerini kaybetti.' Sendika olarak Makro Marketten yasal hakları ödenmeden işten çıkarılan işçilerin yanında olduklarını belirten Duyar, tüm sendikaları Makro Market işçilerinin mücadelesine destek olmaya çağırdı. Basın açıklamasından sonra işverenle ile görüşen işçiler, tazminatların ödeneceğine ilişkin söz aldı.

Editör: Haber Merkezi