Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız, havaların ısınmasıyla klimaya olan ihtiyacın arttığını belirterek, klima kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önerilerini açıkladı.

Oda Başkanı Yıldız, 'Malum, sıcakla baş etmek için en modern yöntem olan klimaya da talep arttı. Yaz sıcaklarının etkisini iyice gösterdiği, gündüz ve hatta gece bile sıcakların çekilmez bir hal aldığı bu günlerde, klima satışları yüzde 100 artış gösterdi.' dedi.

MEKANIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE SEÇİLMELİ

Klima seçiminin önemine değinen Yıldız, 'Klima seçimi mekan özelliklerine göre yapılmalıdır. Yeri ve kapasitesi yanlış seçilmiş, yanlış monte edilmiş veya kalitesiz bir klima cihazı hem sağlığa zarar verir hem de keseye zarar verir. Ayrıca, büyük bir alanın ihtiyacı için küçük kapasiteli bir klima alındığında, klima o mekanı soğutmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalacaktır ve sonuçta gelecek yüksek tutardaki elektrik faturaları vatandaşı mağdur edecektir.' diye konuştu.

İNVERTER KLİMALAR TERCİH EDİLMELİ

Tüketicilerin ağırlıklı olarak 2 bin 500 ile 5 bin TL aralığında klimalara ilgi gösterdiğini belirten Yıldız, yüksek enerji verimliliğine sahip klimaları tavsiye ettiklerini kaydetti ve ekledi: 'Türkiye'de ısıtma ve soğutma sistemleri ithalata bağımlı olmasından dolayı fiyatlar devamlı bir artış göstermektedir. Gelişmiş inverter teknolojiye sahip, güçlü kompresörü olan, sessiz çalışan ve enerji kontrol özelliklere sahip klimaları öneriyoruz.'

MONTAJ ÇOK ÖNEMLİ

Klima cihazlarının seçimi kadar montaj şeklinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Yıldız, 'Klima, uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından monte edilmelidir. Yeri yanlış seçilmiş, yanlış monte edilmiş bir klima sağlığa zarar verebilir. Alışveriş merkezlerinden, yapı marketler ve ev tekstil mağazalarından satışı yapılan klimaların servis yetersizliğinden dolayı gününde montajı yapılamayarak müşteriler mağdur edilmektedir. Bu nedenle yetkili satıcı ve servislerle alışveriş yapılmadır.' ifadelerini kullandı.

PERİYODİK BAKIM VE SERVİS

Klimanın performansı ile kullanım ömrünün artması için periyodik bakımlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: 'Yaz dönemlerinde klima cihazlarımızın, en az iki ayda bir iç filtrelerinin ve dış ünitelerinin bakteri üremesini önlemek, sağlıklı ve daha verimli çalışmasını sağlamak için Odaya kayıtlı olan yetkili firma servislerine bakımı yaptırılmalıdır. Odaya kayıtlı olmayan servisler de çok. Bu gibi yerlerle çalışılmamalı. Bakımını yaptıracağınız servisten Oda kayıt belgeleri istenmeli. En azından bir şikayet söz konusu olduğunda Oda bu şikayeti inceler ve sorunun çözüme kavuşturulmasını sağlar.'

Editör: Haber Merkezi