Ekoloji Birliği, TBMM gündemine gelen 'Termik santrallere havayı kirletme izni' verilmesine karşı açıklama yaptı. 14 Şubat 2019 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinde tüm partilerin ortak kararı ile geri çekilen 'Termik santrallere havayı kirletme izni' veren yasal düzenleme yeniden gündemde. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği, bu düzenleme yapılırsa 15 adet kömürlü termik santrale 4'üncü kez havayı kirletme izninin verileceğini söyleyerek, tasarının derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Gündeme gelen yasa ile termik santrallere 4'üncü kez havayı kirletme izninin verildiği belirtilen açıklamada, '2013'ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen ve mühletleri yasal düzenlemelerle üç defa uzatılan 15 kömürlü termik santrale dördüncü kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor, üstelik üç yıl daha. Teklif yasalaşırsa, Türkiye'nin en eski ve kirli santralleri Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye, halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek' denildi.

'TERMİK SANTRALLER HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR'

Açıklamada şunlar ifade edildi: 'Aşağıda belirtilen kömürlü termik santraller, 2013 yılından bu yana, baca gazı kükürt giderim tesisi, filtre sistemleri veya kül barajı gibi çevre ve halk sağlığının korunması için gerekli yatırımları yapmamaktadır. Bu santraller 2013 yılından itibaren özelleştirilmiş olup, Afşin Elbistan B Termik Santrali hariç, özel şirketler tarafından işletilmektedir. Bu santrallere 2013 yılından itibaren Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarını hiçe saymak pahasına ek süre verilmiş ve çevre yatırımlarını yapmaları talep edilmiştir. Oysa bu şirketler çevre ve halk sağlığını hiçe sayarak, söz konusu çevre yatırımlarını 6 yıldır hayata geçirmemekte, havayı kirletmeye ve halk sağlığına zarar vermeye devam etmektedir.' Karar vericilere ve TBMM'deki tüm partilerin milletvekillerine seslenen Ekoloji Birliği, 'Bu santrallerin çevre izinleri olmadan çalışması ve havayı kirletmeye devam etmesine izin vermeyin, sözünüzde durun, 14 Şubat 2019'da verdiğiniz sözü istisnasız bir şekilde yerine getirin ve söz konusu tasarının geri çekilmesini sağlayın ya da red oyu verin' dedi.

'TERMİK SANTRALLER ZEHİR SAÇACAK'

Termik santrallerin 2,5 yıl daha zehir saçacağını iddia eden Ekoloji Birliği, yaptığı açıklamada şunları ileri sürdü: 'TBMM'de 13 kömürlü termik santrale 'havayı kirletme izni' 4'üncü kez gündemde. Bu santraller 2013'ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmiyor. Teklif yasalaşırsa Türkiye'nin en eski santralleri Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye devam edebilecek. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, cuma günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Meclis'e 45 madde olarak gelen teklif, önergelerle 54 maddeye çıktı. AKP milletvekillerinin son dakika getirdiği maddelerden bir tanesi, hükümete yakınlığı ile bilinen enerji şirketlerine yeni bir 'kıyak' içeriyor. Buna göre, özelleştirilen termik santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için bu yılın sonunda dolan süre 2,5 yıl daha uzatılıyor. Elektrik Üretim A.Ş.'nin sahip olduğu kömürlü termik santraller 2013 yılında özelleştirildikten sonra Elektrik Piyasası Kanunu'na 4 Haziran 2016 tarihinde Geçici 8'inci Madde eklendi. Böylece, özelleştirilen santralların çevre mevzuatına uyumu için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre verilmiş ve bu santraller her türlü ceza ve yaptırımdan muaf tutulmuştu. Ancak santraller bu sürede neredeyse hiçbir yatırım yapmadı ve kapanma riskiyle karşı karşıya kaldı. AKP iktidarı tarafından enerji şirketlerini kurtarmak için yeni bir düzenleme getirildiği görülüyor.'

Editör: Haber Merkezi