Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık koronavirüs salgınından kaynaklı açıklanan pakete ilişkin yaptığı açıklamada, iktidarı halkın yararına paketler uygulamaya çağırdığını ifade etti. Balık, 'Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin koronovirüsünün yarattığı ekonomik tahribata karşı paket açıkladılar. ABD 1 trilyon dolarlık paket, Almanya 1 milyar Euro, İngiltere 330 milyar Sterlin, Fransa 45 milyar Euro, İtalya 25 milyar Euro, İspanya 200 milyar Euro paket açıkladılar. Salgına karşı kapitalist devletler sermayeye öncelik verse de ABD halkına 1000 dolarlık çek dağıtarak destek vereceğini, Fransa zorda olan küçük şirketlerin kira, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını askıya alacağını, Avrupa ülkelerinin çoğunda doğrudan emekçiyi-çalışanı-çalışmayanı gözeten önlemler bulunacağını açıkladılar.' diyerek AKP iktidarını eleştirdi. Balık, 'AKP iktidarının açıkladığı 100 milyarlık paketle diğer ülkelerin açıkladığı paketler karşılaştırıldığında ağırlık olarak sermayeyi ve patronları merkez aldığı görülmektedir. Bu paket AKP iktidarının ranta dayalı, dışa bağımlı bir ekonomi politikasının sonucunu yansıtmaktadır.' değerlendirmelerinde bulundu.

KRİZ VE ENFLASYON

Krize ve enflasyona değinen Balık, 'Ülkemizde enflasyon, zamlar, faizler, adaletsiz vergi dilimleri, döviz kurundaki artış ve işsizlik sürekli artmaktadır. Açlığın ve yoksulluğun ülkemizde adeta sıradanlaştığı koşulları yaşanmaktadır. İşçinin ve kamu emekçisinin yaşam şartlarının zorlaştığı dönemde krizin ve salgının bedeli emekçilerin sırtına yüklenmektedir. Yurttaşların hayatının söz konusu olduğu dönemde paranın ve sermayeye teşviklerin konuşulduğu ortamda salgınla mücadele ciddiyeti olamaz.' diye konuştu.

'EMEKÇİYE VE ÇALIŞANA YÖNELİK ÖNLEMLER ALINMALI'

Balık, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; ekonomik krize ve salgına karşı emekçiye ve çalışana yönelik önlem almaya çağırdığını belirterek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

-Kamu emekçilerine 2020 yılı için ön görülen zam oranları tekrar güncellenmeli gerekirse toplu sözleşme masası tüm sendikaların dahil olacağı şekilde tekrar kurulmalıdır.

-Virüs salgını ile mücadele 83 milyonun meselesidir. Yine mücadele Programı açıklanırken belirli sendikaların toplantıya dahil edilmesi bu mücadelenin toplumsallaşmasına zarar vermektedir. Çalışma bakanı tüm sendikaların dahil olduğu yeni bir değerlendirme toplantısı yapması gerekmektedir.

-Çalışanlara 3600 ek gösterge bu süreçte derhal verilmelidir.

- En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olan 9 bin TL ye çekilmelidir.

- Tüm memurlar bu süreçte idari izinli sayılmalıdır.

- Anayasal bir kurum olan ekonomik ve sosyal konsey derhal toplanmalıdır.

- Sermayeye layık görülen 100 milyar TL'lik destek paketinin kapsamı ülkenin yüzde 70'ini oluşturan emekçilere yönelik daha fazla geliştirilmelidir.

Editör: Haber Merkezi