Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı'nın 5 Eylül'de Kovid-19 testi pozitif olan ve izolasyon süreleri sonlandırılan kişilerin, PCR testine bakılmaksızın işlerine dönebilmelerine yönelik düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. SES, salgında vakaların izolasyon süresinin 14 günden 10 güne indirilmesi ve izolasyon sonrası sürecin sonlanmasında testin kaldırılmasına ilişkin algoritma değişikliğine tepki gösterdi. Değişikliğin salgını önlemek ve halk sağlığı için değil işe dönüşleri kolaylaştırmak için yapıldığını ileri süren SES, 'İktidar kapitalizme, sağlıkta neoliberal politikalara halel getirecek tek bir uygulamada dahi bulunmamak için kararlıdır. Mevcut sağlık emekçilerine yüklenmek, her türlü çalıştırmak, posamızı çıkartmak için her yol mübah görülmektedir. Bu nedenle ölümleri önleme çabası söz konusu değildir' iddialarında bulundu. Açıklamada, 'Pozitif vakaların izolasyonun sonlanması ve işe başlangıç ölçütlerinde değişiklik getiren bu son güncelleme de kesin bilimsel kanıta dayanmadan, mevcut bilimsel araştırmaların bir bölümü halk ve emekçiler lehine yorumlanmadan yapılmıştır' ifadelerine yer verildi.

'BİLİMSEL BİLGİ ZEMİN ALINMALI'

İzolasyon süresinin kısaltıldığı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: '14 günden 10 güne indirilerek izolasyon süreleri kısaltılmakta; hem de izolasyon sonrası sürecin sonlanmasında test yapılması kaldırılmakta, yani kişinin negatife döndüğü test aracılığı ile netleştirilmesi gerekliliği kaldırılmaktadır. Bulaştırıcılığın ne kadar sürdüğüne yönelik yapılan bazı araştırmalarda özellikle hafif vakalarda 10 günden sonra bulaştırıcılığın ortadan kalktığına yönelik kimi araştırmalar vardır; bunlar Bakanlık algoritması için dayanak yapılmaktadır. Bu henüz kanıtlanmış, kesinlik kazanmış bir bilimsel veri değildir; bulaştırıcılığın sürdüğüne yönelik de çok daha fazla sayıda bilimsel araştırma ve sonuç vardır. Burada önemli olan şudur: halk sağlığını korumayı, salgını önlemeyi, emekçilerin sağlığını dert edinen bir yönetim tedbiri en sıkı tutacak şekilde hareket eder, salgın yönetiminde en ihtiyatlı ilerleyecek şekilde bilimsel bilgiyi kendine zemin alır.'

'TEMASLI SAĞLIKÇILAR ÇALIŞTIRILIYOR'

Zaten mevcut uygulamada pozitif ve temaslı sağlık emekçilerinin çalıştırıldığı iddia edilen açıklamada, bu yeni algoritma ile pozitif sağlık emekçileri iyileştikleri test yolu ile kesinleşmeden de çalıştırılmaya başlatılacağı ifade edildi. Sağlık emekçisi sayısını yeterli sayıya çıkarmamaktaki ısrarın iktidar için basit bir ısrar olmadığı vurgulanan açıklamada, 'Tercih en baştan yapılmıştır; iktidar kapitalizme, sağlıkta neoliberal politikalara halel getirecek tek bir uygulamada dahi bulunmamak için kararlıdır. Mevcut sağlık emekçilerine yüklenmek, her türlü çalıştırmak, posamızı çıkartmak için her yol mübah görülmektedir. Bu nedenle ölümleri önleme çabası söz konusu değildir' ifadeleri ileri sürüldü. Aynı durumun tüm emekçiler için geçerli olduğu belirtilen açıklamada, fabrikalarda, sanayi havzalarında, kamu işyerlerinde, özel sektörde her yerde çalışan tüm emekçilerinin de bu uygulamalarla hedef alındığı iddia edildi. Bu nedenle bu güncellemelerin tüm işçi sınıfına yönelik olduğu belirtilerek, buna karşı kamu sendikaları ve işçi sendikalarının birlikte müdahale edecek yol ve yöntemleri bulması gerektiği ifade edildi.

'DÜZENLEMEYİ KABUL ETMİYORUZ'

Açıklamada, 'Bu uygulamaları, hazırlanan algoritmaları, emekçiler aleyhine olan hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Biz sağlık emekçileri artık sınıra gelmiş durumdayız. Birleşeceğiz, güç olacağız ve hayatlarımızın peşine düşeceğiz, örgütleneceğiz, başka da yolumuz yoktur. Tüm emekçilere çağrımız da bunun için birleşmektir' denildi.

TTB'DEN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EYLEM ÇAĞRISI

Öte yandan, Türk Tabipleri Birliği, tüm illerdeki tabip odalarıyla birlikte gerçekleştirilecek siyah kurdele takma, yürüyüş ve saygı duruşu eylemlerine katılım çağrısı yaptı. Türk Tabipleri Birliği, Kovid-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılması için 14 Eylül – 18 Eylül'ü '#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz' haftası ilan etti; hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Bu başlıkla bir kampanya başlatan TTB, 'Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluğunu her gün ama her gün hatırlatmaya devam edeceğiz' dedi.

Hafta boyunca düzenlenecek etkinlikler şöyle açıklandı:

• Hafta boyunca her gün yapılacak etkinlikler de esas alınarak; hekimlerin ve sağlık çalışanların Kovid salgınındaki durumunu, taleplerini, beklentilerini ve salgındaki vahim tabloyu yansıtan güncel sosyal medya kampanyaları düzenlenecek.

• Başta sağlıkçı ölümleri olmak üzere Kovid-19 kaynaklı ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek, bugüne kadar Kovid-19 nedeniyle yitirdiğimiz bütün yurttaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının anısına saygı gereği; sağlık kurumlarında ve tüm yaşam alanlarında 1 hafta boyunca 'siyah kurdele' takılacak.

• Siyah kurdele ile cisimleşen farkındalığı yaygınlaştırma amacıyla, kurdele içerikli afişler hastane odalarından eczanelere, binalarımızın dış cephelerinden, oda pencerelerimize kadar hayatın her mekanına yaygın olarak asılacak.

• Kovid-19 konusunda, Haziran ayında hükümet tarafından atılan 'yeniden normalleşme' politikasının ortaya çıkan vahim sonuçlarını görünür kılmak ve Kovid-19 ile mücadelenin en ön safındaki hekim ve sağlık çalışanlarının durumunu yansıtmak ve yetkili konumdakilere sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak üzere;

• 15 Eylül Salı gününden itibaren bütün illerde Tabip Odası Yönetim Kurullarının (gerekirse odanın seçili kurul ya da aktivistlerinden de destek alarak) bulundukları şehrin büyüklüğüne göre ayrı ana güzergahlar belirleyerek; 'maske-siperlik-tulum ya da tam beyaz' donanımla ve ellerinde #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz yazılı tek bir 'büyük dövizle' her şehir (17.30-20.00) kendi arasında belirleyeceği bir saatte belirlenen hat boyunca tek kişilik bir yürüyüş gerçekleştirecek, bitiş noktasında fizik mesafeye dikkat edilerek toplu karşılama yapılacak ve orada açıklama yapılacak, yapılabilen illerde bu etkinlik Cuma gününe kadar devam ettirilecek,

• 17 Eylül Perşembe günü saat: 12.30'da hastaneler ve bütün sağlık kurumlarında yitirdiğimiz hekimler ve sağlık çalışanlarının anısına; diğer işyerleri ve her yerde bugüne kadar resmi olarak Kovid-19 vefatı kabul edilen ve resmi Kovid-19 kayıtlarında görülmese de bu dönemde 'bulaşıcı hastalıktan' vefat eden on binlerce yurttaşımızın anısına 1 dakikalık saygı duruşları için bütün diğer kurumlara ve kamuoyuna çağrı yapılacak.

Editör: Haber Merkezi