'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için Ankara Tabip Odası'nın çağrısıyla Kuğulu Park'ta bir araya gelen hekimler beyaz nöbete başlamıştı. Yedi gün boyunca, sağlıkta şiddete karşı yasa çıkarılmasını dile getiren hekimlerin nöbeti sona erdi. Nöbetteki hekimlere, milletvekilleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü yöneticileri destek ziyaretinde bulundu. Nöbetin altıncı gününde CHP Milletvekili Gürsel Tekin, DİSK/Emekli-Sen ve TMMOB/Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri ziyarette bulunurken; yedinci günde çok sayıda emek ve meslek örgütünden yönetici ile CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Ali Şeker, Gamze Taşcıer, Burhanettin Bulut, Orhan Sarıbal, Yıldırım Kaya, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Faruk Gergerlioğlu, Habip Eksik ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer eyleme destek verdi. HDP Milletvekilleri Habip Eksik ve Faruk Gergerlioğlu da sağlıkta şiddeti kınayarak hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemenin yolunun toplumsal barışın tesis edilerek sağlanacağını belirttiler. Sağlıkta şiddete karşı çok sayıda kentte eylem ve etkinlik çağrısı yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi adına Başkan Dr. Sinan Adıyaman, sağlıkta şiddet yasası çıkarılana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

ORTAK ÇALIŞMA ÖNERİSİ

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç da beyaz nöbete destek veren emek meslek örgütü yöneticileri ve milletvekillerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında sağlıkta şiddetin toplumsal şiddetten ayrı değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Karakoç, 'Şiddet nerede yaşanıyorsa oradaki tüm bileşenlerin fikirlerinin alınması gerekir. Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve emek meslek örgütleriyle ortak bir çalışma yapılmasını öneriyoruz' dedi. Sağlıkta şiddete karşı nöbet tutan hekimlere destek veren milletvekilleri, emek meslek örgütü yöneticileri ve hekimler şu mesajları verdi. CHP Milletvekili Ali Şeker, 'Sağlıkta şiddet yasasını Meclis'e sunduk ve Sağlık Komisyonu'nu acilen toplantıya çağırdık. Yasanın çıkarılması için biz üzerimize düşeni yaptık. Siz hekimler de üzerinize düşeni yaptınız. Bundan sonra görev Meclis'in. Sağlıkta dönüşümle birlikte uygulanan neoliberal politikalar sağlık sistemini bu duruma getirdi. Protez malzemesi bulamayan kişi karşısında gördüğü hekimi, sağlık çalışanını muhatap biliyor ve ona saldırıyor. Bu durumun mağduru hekimler, sağlık çalışanları ve halk. Hep beraber bunu çözeceğiz' diye konuştu.

YETER ARTIK DİYORUZ!

CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, 'Kendine yaşatmayı dert edinmiş olan sağlık emekçilerinin hayatıyla ödediği bir paha varsa eğer o düzende bir bozukluk var demektir. Yaşatmak isteyen sizlerin şiddete maruz kalmadığı bir Türkiye'yi; şiddet dilini siyasetin dışına taşıyarak ve siyasetten şiddeti arındırdıktan sonra da toplumu yeniden barıştıran bir yeni siyaseti kurarak ancak mümkün yapabiliriz. Bugün burada ve bir haftadır Türkiye'nin her köşesinde demokratik haklarını kullanarak yaşatmak istiyoruz ve birlikte yaşamak istiyoruz diyen çok değerli sağlık emekçilerine bu mücadelede sizlerle beraberiz ve bu mücadele kazanana kadar Türkiye'de barış, eşitlik, özgürlük, adalet tesis edilene kadar omuz omuza birlikte bu beyaz aydınlıkları beyaz önlüklerinizle kuracağız diyorum. İyi ki varsınız. Yeter artık diyoruz.' Dedi. CHP Milletvekili Burhanettin Bulut da, 'Son 15 yıldır yaşadıklarımızı bir önceki dönemle mukayese edemiyoruz çünkü o dönemde kutsal mesleğin üyelerine saygı duyulduğunu dile getirerek şöyle devam etti: 'Eczaneye girerken ayakkabılarını çıkaran insanlar vardı. Böyle bir dönemden böyle bir topluma geldik. Mesele hükümetin bu alanı değersizleştirmesiyle başladı. Hastaneyi büyülterek çalışanları da küçümsedi. Sağlıkta şiddet de onun arkasından geldi. Ülkemiz en kutsal alanda bile şiddetle dolu hale geldi. Genel Başkanımız da sağlıkta şiddet yasasıyla ilgili teklifin TTB'nin hazırladığı şekilde kabul edilmesi gerektiğini söyledi.'

'BEYAZ ÖNLÜĞÜMÜ GİYİP GELDİM'

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, 'Ben de beyaz önlüğümü giyip geldim. Maalesef son günlerde sağlıkta şiddetle ilgili yaşadığımız sorunlar giderek artmaya başladı. Siyasetçilerin dilinden dolayı toplum olarak şiddete meyilliyiz ama bizler topluma sağlık sunmak istiyoruz. Geçtiğimiz hafta sağlıkta şiddet yasasıyla ilgili araştırma önergesi verdik. Maalesef iktidar partisinin 'maalesef şiddet vardır ve önlenmelidir' demesine rağmen yine iktidarın oylarıyla reddedildi. Ancak bizler bu konuyu gündemden düşürmemeye çalışacağız ve yasanın geçmesi için mücadele edeceğiz.' ifadelerini kullandı. KESK Yürütme Kurulu Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, 'Sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını desteklediğimizi bir kez de burada ifade ediyoruz. Şiddet olaylarının neoliberal politikalar sonucu yaşandığını biliyoruz. Şiddete karşı barışın, sağduyunun öne çıkarılmasını bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

'MEYDANLARDA OLACAĞIZ'

'Sağlıkta şiddete karşı yine biraradayız.' diyen Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Dr. İlker Cebeci, 'Yıllarca sağlıkta şiddet çalıştayları yapıldı, yasa tasarısı hazırlanıp Meclis'e gönderildi. Sağlıkta şiddet yasası için meslek örgütleri üzerine düşen her ayrıntıyı yerine getirdi. Şimdi beklediğimiz bu ayrıntıları kanunlaştıracak olan Meclis ve hükümetin görevini yerine getirmesi. Sonuç alıncaya kadar meydanlarda olmaya gerek var.' dedi. Son olarak SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, şunları söyledi: 'Bizler sağlık emek meslek örgütleri olarak her Salı bir araya geliyoruz. Sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmeti alanların sorunlarını konuşuyoruz. Bizler günün yirmi dört saati insanları kurtarmak için çaba sarf ederken sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran dil ve sağlığı piyasalaştıran uygulamalar yüzünden bizler ölüyoruz. Yasanın Meclis'ten çıkması için mücadelemizi kol kola sürdüreceğiz.'

Editör: Haber Merkezi