Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Kent Konseyi'nin kuruluşundan bu yana Ankara'nın tanıklık ettiği tarihimizin dönüm noktasını olan 27 Aralık 1919 Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi, 12 Mart 1921 İstiklal Marşı'nın Kabulü, 22 Ağustos-13 Eylül 1921 Sakarya Meydan Muharebesi Zaferi'nin 100. yıllarını kutladıklarını ifade ettiği açıklamasında ' 'Ya İstiklal Ya Ölüm' dediğimiz Kurtuluş Savaşı'nın bütün kırılma anları Ankara'da yaşandı. Bu sebeple Ankara'nın, milli mücadelenin karargahı olduğunu vurgulayarak hafızaları tazeledik 'dedi.

BİNLERCE SEĞMEN 'İYİ Kİ GELDİN' DEDİ

27 Aralık 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya geldiği günün 'Kızılca Gün' olarak adlandırıldığını ve binlerce seğmenin karşılamak için Dikmen sırtlarına koştuğu günün 100. yılını kutlamak için 'İyi ki Geldin' mottosunu kullandıklarını ifade eden Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz ' Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık'ta Ankara'ya geldiği gün Ankara'nın en büyük bayramının yaşandığı gündür. O gün bütün Ankara, Atatürk ve arkadaşlarını karşılamak için Dikmen sırtlarına koştu. Bizde tam 100 yıl sonra Ankara Kent Konseyi olarak 'İyi ki Geldin' dedik. Kızılay'da binlerce seğmen 100 yıl öncesinde olduğu gibi Ulus'a, Kurucu Meclis'e yürüdük' dedi.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümünde Taceddin Dergahı'nda Mehmet Akif Ersoy'u andıklarını belirten Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz 'İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 100 yıl önce 'korkma' nidası ile milletimize cesaret verdiği Taceddin Dergahı'nda, milli şairimizi rahmetle andık. Bisiklet Meclisi'mizden 150 bisikletçi Anıtkabir gönderinde dalgalanan bayrağı teslim alarak Taceddin Dergahı'na getirdiler. Atatürk'ün ebedi istiratgahı Anıtkabir ile İstiklal Marşı'nın yazıldığı Taceddin Dergahı'nı buluşturmuş olduk' dedi.

ŞEHADET YOLUNDA YÜRÜYENLER ANILDI

Sakarya Meydan Muhaberesi'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında birçok etkinlik hazırladıklarını vurgulayan Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: '2021 yılını bizim için ayrı kılan bir başka tarihi dönüm noktası ise bir milletin geri çekilişe 'dur' dediği, Sakarya Meydan Muhaberesi Zaferi'nin 100. yıl dönümü olmasıydı. Çünkü 238 yıllık geri çekilmenin durduğu, Çal Dağı'nda Türk Ordusu'nun üç asır sonra taarruza kalktığı yerdi Sakarya Meydan Muhaberesi. Bu sebeple 4 Eylül'de Polatlı Sakarya Köyü'nde binlerce insanla 'Diriliş Yürüyüşü'nü gerçekleştirdik. 12 Grup Şehitliği'nde şehitlerimizi bestekar Itri'nin Salat-ı Ummiyesi ile andık. 6 Eylül'de 'Melhame-i Kübra' belgeselinin ATO' da galasını yaptık. 4-12 tarihleri arasında 'Bayrak Akyer – Muzaffer Güntekin- Ali İhsan Ceylan Futbol Şöleni'ni düzenledik. 32 amatör spor kulübü, sporun birleştirici gücü ile şehitlerimizin aziz hatırasını yad etti. 12 Eylül'de ise 5. Zafer Turu kapsamında Bisiklet Meclisi'mizden 350 bisikletçi, Ankara Kalesi'nden aldıklarını Türk Bayrağını 60 kilometre pedallıyarak Anadolu OSB Çanakkale Şehitler Anıtı'na götürdüler.'

6 MİLYON BAŞKENTLİYE TEŞEKKÜR

Bu süreçte gerçekleştirilen anma etkinliklerine büyük katılım gösteren Başkentliye teşekkür eden Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz 'Gerçekleştirdiğimiz her etkinlikte yanımızda olan ve bizleri destekleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi, Haymana Belediyesi, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Kent Konseyi'nin bütün bileşenleri ve 6 Milyon Başkentliye teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum ' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi