Ebru APALAK
Tüm Türkiye'de memur maaşlarına yapılan artışı ağır ve acil hastalara verdikleri hizmeti aksatmayacak biçimde bir gün iş bırakarak protesto eden sağlık emekçileri, hükümete Ankara'da Ulus Meydanı'ndan seslendi.
Sağlık emekçileri Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikası'na (Birleşik Kamu-İş) bağlı Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın çağrısıyla (GENEL SAĞLIK-İŞ) Ulus'ta bir araya geldi. Genel Sağlık-İş'e Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) ile Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Anadolu Sağlık-Sen) da destek verdi. Basın açıklamasına Birleşik Kamu-İş çatısı altındaki diğer sendikaların temsilcileri de katıldı. Sendikalar, hükümetin memur maaşlarına enflasyon farkı olarak yüzde 17,55, seyyanen 8 bin 77 lira zam yapılması için TBMM'ye verdiği kanun teklifine tepki gösterdi.
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iktidarına 21 yıldır seslerini duyuramadıklarını ve mücadelelerinin yalnızca yoksulluk sınırının üzerinde maaş için olduğunu belirtti. Dr. Uğur, iktidara "Yönetemediğiniz ekonominin faturasını biz memurlara kesemezsiniz" diyerek seslendi.
UĞUR: DEVLETİN MEMURLARINI YOKSULLUĞA MAHKÛM EDEMEZSİNİZ
Devletin itibarının halkın refah seviyesi ve memurların emeğine verilen değerle ölçüleceğini söyleyen Uğur, şu ifadeleri kullandı:"Eğer gerçekten devletin itibarını düşünüyorsanız devletin memurlarını yoksulluğa mahkûm edemezsiniz. Kamu emekçilerinin yoksul olduğu bir ülkede refahtan da itibardan da bahsedilemez. Fakir kitlelerin daha da fakirleştirilmesi yolunda atılan her adım ‘Türkiye yüzyılı’ diye parlatmaya çalıştığınız kişisel ikbal hırsınızın tabutuna çakılan bir çivi olarak yankı bulacaktır"
"SESİMİZİ KISAMAYACAKSINIZ"
Başkan Uğur, hükümetin kamu sendikacılığına getirdiği yüzde 2 barajını da eleştirdi. Uğur, bu barajla hükümetin "yandaş sendikalara yandaşlık primi verdiğini" ve memurları "satın alarak susturduğunu" öne sürdü. Genel Sağlık-İş' in susmayacağını bildiren Uğur, "Sesimizi kısamayacaksınız. Sefalet zammına boyun eğmeyeceğiz" dedi.
MEHMET YEŞİLDAĞ: O GÜN 1157, BUGÜN 837 DOLAR
Açıklamada konuşan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en düşük memur maaşının 22 bin lira vaadinin üzerinden iki ay geçmediğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaadi verdiği tarihte 22 bin TL ile bin 157 dolar, bugünse 837 dolar alındığına dikkat çekti. Yeşildağ, "Bu kısacık zamanda bile henüz verilmeyen en düşük memur maaşının alım gücü neredeyse 320 dolar erimiştir" dedi.
BİRLEŞİK KAMU-İŞ, BORDRO YAKACAK
"Gerçek enflasyon"un maaşlara yansıtılmasını ve en düşük memur maaşının 32 bin TL olmasını talep eden Başkan Yeşildağ, taleplerinin karşılanmaması durumunda 15 Temmuz'da bütün Türkiye'de örgütlü oldukları şehirlerde bordro yakma eylemi başlatacaklarını açıkladı.
"SARI MASA DAĞILACAK"
HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek konuşmasında memurların "planlı ve programlı" olarak ucuz iş gücü hâline getirildiğini dile getirdi. Memurların yaşama tutunmaya çalıştığını söyleyen Şimşek, bu durumdan "ucuz iş gücü zihniyetinin, hastane tüccarlarının ve sendika kamuflajlı yan yapılanmalar" olduğunu savundu. Memurları "sarı masaya teslim etmeyeceklerini" belirten Şimşek, "Sarı masa dağılacak; emekçiler nefes alacak" dedi. Açıklamada üzerinde "Sarı Masa" yazan bir masada oturup pazarlık yaparak bazı sendikaları temsil eden sendika üyelerine değindi. Şimşek, temsili masaya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "İşte bu sarı masa gerçek emek masasını işgal etmiştir. İşgalcidir, istilacıdır. Kamu emekçilerini zorbalıkla, baskıyla; içeriye yerleştirdiği sözleşmeli tetikçi yönetici militanları ile bu masayı işgal etmiştir"
CHP'Lİ ASU KAYA: İZİN VERMEYECEĞİZ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Osmaniye Milletvekili Asu Kaya da açıklamaya katıldı. CHP'li Kaya, memurların mücadelesini alanlarda ve Meclis'te sürdüreceklerini belirterek şöyle konuştu: "Mutsuzluk yok, umutsuzluk yok. Hep birlikte direneceğiz. Her zaman yaptığımız gibi birleşerek kazanacağız. Hiçbir zaman umutsuzluğa yer yok. Kamu emekçilerinin yoksullaştırılmasına, bu yoksulluğa da alıştırılmasına izin vermeyeceğiz"
Sağlık emekçileri açıklamada "Emeğin sesi susturulamaz", "Devletin memuru yoksul olamaz" sloganlarını attı.