TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım yaptığı konuşmada, Türkiye’deki iş insanlarının söz konusu fonlardan yararlanarak sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamasının ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu söyledi. 2024 yılında 30’dan fazla yabancı iş insanını Türkiye’de misafir ettiklerini belirten Yıldırım, “Ticari faaliyetleri kapsamında 12-13 ülkeyi ziyaret ettik. Ağlarımızı en verimli şekilde kullanmanın, iş dünyasındaki etkinliğimizi artırdığına inanıyoruz” diye konuştu.
TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Çakmaklı da Türkiye’deki özel sektörün yürüttüğü projeleri uluslararası düzeyde daha etkili hale getirmenin gerekliliğini ifade ederek, “Bugün dönüşen ve değişen dünyamızda, teknolojinin ve yeniliğin öncülüğünde ilerlemek, hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
“TÜRKİYE’NİN AB İLE DIŞ TİCARET HACMİ YÜZDE 60’I AŞMIŞ DURUMDA”
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı projelere olan desteklerin arttığına dikkati çekti. AB’nin, 2050 yılına kadar karbon nötr bir kıta olma hedefi doğrultusunda uygulamaya koyduğu Yeşil Mutabakat politikaları ve bu politikaların Türkiye’de iş dünyasına sunduğu fırsatlardan bahseden Özcan, AB tarafından sağlanan çeşitli finansman mekanizmaları ayrıntılı bir şekilde anlattı. Özcan, özellikle “Ufuk Avrupa Programı”nın 95,5 milyar avroluk bütçesiyle dünyanın en büyük sivil AR-GE programı olduğunun altını çizerek, Türk şirketlerinin ve üniversitelerinin bu programdan daha etkin yararlanması gerektiğini vurguladı.