OSTİM Teknik Üniversitesi Girişimcilik ve Liderlik Merkezi tarafından gerçekleştirilen OSTİMTECH Pitching Day, bu yıl 15-16 Mayıs 2024 tarihinde OSTİM Teknik Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin Girişimcilik Projesi dersi kapsamında geliştirdikleri iş fikirlerini ve projelerini, iş dünyasından yöneticiler ve finans dünyasından banka, kitle fonlama platformu ve melek yatırımcı temsilcilerinden oluşan jüri üyeleri karşısında yatırımcı sunumlarına dönüştürdükleri bir platform olan OSTİMTECH, Fakülteler ve Meslek Yüksekokulu kapsamında iki oturum şeklinde düzenlendi. Etkinlikte Meslek Yüksekokulu’na ait 70 proje içerisinden en yüksek puanı alan 12 proje, fakültelere ait 12 proje Pitching Day’de yarışmaya hak kazandı.
OSTİMTECH Pitching Day 2024 kapsamında jüri değerlendirmeleri sonucunda birinci, ikinci ve üçüncü olarak dereceye giren toplamda 3 projeye ödüller sunuldu.
Etkinlikte üçüncü olan proje Girişimcilik ve Liderlik Merkezi Ön Kuluçka Ödülü, OTUSEM eğitimlerinde %50 indirim, TTO Patent Başvuru Ödülü, Albaraka Türk Girişimci Dostu Kitap Seti kazaırken İkinci olan proje, OSTİM Yatırım Kuluçka Ödülü, Hukuk Danışmanlığı, OTUSEM eğitimlerinde %50 indirim, TTO Patent Başvuru Ödülü, Albaraka Türk Girişimci Dostu Kitap Setinin sahibi oldu. Fakülteler Oturumu birincisi olan proje ise CISCO Sertifikalı Eğitim, Teknopark Kuluçka Ödülü, OTUSEM eğitimlerinde %50 indirim, TTO Patent Başvuru Ödülü, Albaraka Türk Girişimci Dostu Kitap Seti kazandı.
OSTİMTECH’TE DERECEYE GİREN PROJELER FAKÜLTELER
1. SİSMOGRAF: Sismograf projesi mobil uygulama tabanlı bir projedir. Amacı deprem esnasında sunduğu birçok özellik ile insan hayatı kurtarmaktır. Beklenen depremlere yetiştirilmesi çok kritik olan bu projede deprem sonrasında arama kurtarma, insanların temel ihtiyaçlarına çabuk ulaşması gibi birçok kritik özellik bulunmaktadır. Proje ekibindeki altı kişiden üçü depremzede olması sebebiyle gerekecek ve şu anda farklı çözümlerde bulunmayan özellikler nokta atışı belirlenmiş ve proje kapsamına eklenmiştir. Türkiye bilimsel çalışmaların ışığında birçok bölgesinde deprem yaşama tehlikesine sahip bir ülkedir. Proje kapsamındaki özellikler deprem sonrası birçok sorunu çözmekle kalmayıp psikolojik destek vb. konuları da kapsamaktadır.
2. SPLENDORA: Splendora, her bireyin, hangi durumda olursa olsun, giydiklerindekendilerini emin ve güçlü hissetmeyi hak ettiğine inanarak yola çıkmıştır. Geliştirilen yenilikçi uygulama ile kullanıcıların benzersiz vücut ölçülerine, konumlarına, bulundukları bölgenin hava koşullarına ve özel durumlarına göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş kıyafet önerileri sunmaktadır.
3. İZ BIRAKAN IŞIKLAR: İz Bırakan Işıklar projesi ile Ankara’da bulunan müze ve kültürel mekanlarda yaşanan aydınlatma problemlerine çözüm önerileri sunulmaktadır. Yüksek kaliteli aydınlatma sistemlerini kullanmayı ve enerji verimliliğine odaklanmayı amaçlayan bu projede özelleştirilmiş tasarım çözümleri, teknolojik inovasyonlar ile sunulmaktadır.
MESLEK YÜKSEKOKULU
1. AKILLI SERUM: Bugüne kadar klinik rutinde kullanılan güvenilir bir cihaz bulunmamasından yola çıkan Akıllı Serum Projesi ile sağlık sektörüne fayda sunmak planlanmıştır. Otomatik olarak izleme yeteneğine sahip ve hemşire iş yükünü azaltabilen ve aynı zamanda iş performansını artırabilen yalnızca birkaç otomatik cihazın bulunması ancak bunların sınırlı ölçümler yapması ile bu cihaz sayesinde geliştirilmiş nitelikler sunulabilecektir.
Bu çalışmada, böyle bir cihazın geliştirilmesi ve test edilmesi sunulmaktadır. Araştırma ölçüm yapabilen bir ilk örnek oluşturmayı ve kablosuz olarak ucuz ve daha az karmaşık bileşenlere sahip bir bulut veri tabanına bilgi aktarmayı amaçlamaktadır. Konsept, gerçek zamanlı bir ölçüm sağlamak ve hemşire tarafından herhangi bir müdahale gerektirmeden bulut veri tabanında veri kayıtları oluşturmaktır. Böylece serumun bitmesi gibi bir durumda hızlı bir şekilde bilgi sunularak süreç yürütülmektedir.
2. EKU: Bu proje, toplu taşıma araçlarının erişilebilirliğini artırmayı hedeflemektedir. Engelli bireylerin güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla otobüslerde kendilerine ayrılmış olan yerlerde bulunan 2'li engelli arabası fren sistemine ulaşana kadar otobüsü durduran bir otomatik fren sistemi geliştirilmesini amaçlamaktadır.
3. CİVAN: Civan yaylalarda sulamayı kontrol eden kimseye verilen bir isimdir. Bu isme sahip musluk projesi ile günümüzde su tüketiminde aşırıya kaçmayarak sutasarrufuna yönelik hareket amaçlanmıştır. Üstünde bulunan sensör, valf, ışık, ses uyarıcıları vs. aracılığıyla ve uygulaması yardımıyla fabrika, atölye ve evlerde su tüketim aşırılığını önleme ve tasarrufunu sağlamaya yöneliktir.