Emekli vatandaşlar, CHP’nin çağrısıyla bugün Türkiye’nin dört bir yanından başkent Ankara’ya akın etti. Sabah saatlerinden itibaren Tandoğan / Anadolu Meydanı’na akın eden emekliler, geçinemediklerini ifade ederek maaşlarına zam yapılması için iktidara çağrı yaptı.

Whatsapp Image 2024 05 26 At 16.25.01 (1)

Emekli sendikalarının temsilcilerinin söz aldığı mitinge, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve çok sayıda CHP’li milletvekili de katıldı. CHP lideri Özel, burada yaptığı konuşmada, emeklilerin taleplerini iktidar ileterek, en düşük emekli maaşının hiçbir dönemde asgari ücretten az olmaması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında iktidara sık sık tepki gösteren Özel, “Sizleri bu ücrete mahkum edenlere yazıklar olsun. Emekliler eskiden emekli olduklarında ev alabiliyorlardı emekli ikramiyesi ile. Sonra ev alamıyorlardı, arabaya düştü. Şimdi yılların emeğine bir motosiklet parası emekli ikramiyesi verenlere yazıklar olsun” dedi.

"EMEKLİ MAAŞI BİR BUÇUK ASGARİ ÜCRETE DENKTİ”

 AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında emekli maaşlarının o dönemki asgari ücretin bir buçuk katı olduğunu anımsatan Özel, “Bu iktidar geldiğinde en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Sizinle hiç uğraşmasa, size hiç ilişmese bugün 26 bin TL emekli maaşı alacaktınız. Bu emekliyi 26 bin TL’den 10 bin TL’ye düşürenlerden hesap soracağım” diye konuştu. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı sekiz çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin TL, iki buçuk çeyrek altın almıyor. Yani her emeklinin, her birinizin çantasından her ay beş buçuk çeyrek altını çalan bir düzen var. Emekliyi bu hale getirenlerden 31 Mart’ta hesap sordunuz, sesiniz duymazlarsa hesabın büyüğünü ilk sandıkta soracaksınız.”

BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILSIN

Özel ayrıca emekliler için iktidardan taleplerini de sıraladı. Bu talepler ise özetle şu şekilde:

-      Prim güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetli ölçüde artıralım.

-      Emekli sendikalarına yıldırma amaçlı kapatma davaları geri çekilmelidir.

-      Bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.

-      Emeklilerin ilaç katkı payları düşürülmelidir.

-      Emekli Kart çıkarılmalı, elektrik, doğalgaz ve su faturalarında yüzde 25 ile yüzde 40 arasında indirim yapılmalıdır.

Whatsapp Image 2024 05 26 At 16.25.00

Muhabir: Merve US ACIOĞLU