Türkiye’nin tamamındaki emlak danışmanlarının tek çatı altında birleştiğini ifade eden Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul sektöründe hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti. Emlak danışmanlarının sorunlarının çözülebilmesi için Emlak Kanunu’nun acilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkması gerektiğine vurgu yapan Akçam, “28. dönemde TBMM’ye kanun taslağımızı verdik. Buradan da komisyonlar ve genel kurula taşınması için siyasi parti liderleri ve milletvekillerinden destek bekliyoruz” dedi.
Ankara’da 8 bin, Türkiye genelinde ise 140 bin emlak danışmanının kanunun çıkmasını beklediğine dikkati çeken Akçam, “Sektörümüz 05.06.2018’de çıkan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile idare ediliyor. Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, vergilerini ödeyen, meslek odalarına kayıtlı, aidatlarını ödeyen ve şartlarına uyan meslek mensupları mesleki kazançları konusunda haksız rekabet yaşamaktadır. Şu anki yasal mevzuatla mesleğimizin itibarı sağlanamamaktadır” dedi.
“YASA TEKLİFİNİN KOMİSYONA GELMESİNİ BEKLİYORUZ”
Akçam, Emlak Danışmanlığı yasasının çıkması için TBMM’ye defalarca yasa teklifi verdiklerini belirterek, “27. dönemde komisyonlara kadar çıktı ve dönem sonunda sonuçlanmadı. 28. dönemde tekrar yeniledik, yine aynı şeyleri yaşadık. Bu dönemde artık sorunun çözüme kavuşmasını bekliyoruz” dedi.
Neden böyle bir yasaya ihtiyaç duyduklarına ilişkin Akçam şunları aktardı:
“Emlak Danışmanları tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de alım satım, kiralama, danışmanlık ve ekspertizlik işlemlerinin en önemli ayağını oluşturmakta. Emlak Danışmanları, gayrimenkul piyasasına yön verilmesi, hareket kazandırılması, tüm bunların ötesinde vatandaşlarımızın doğru yönlendirilmesi, doğru alışveriş ve işlem yapabilmesini sağlayan, tüketicilerin her zaman rahatlıkla ulaşarak aracılık ve danışmanlık hizmeti aldıkları meslek mensuplarıdır.
Bu meslek grubunun yaptığı iş ve işlemler gerek hizmetin ifası gerekse kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili alanlarına yakınlıkları sebebiyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli ve ciddi bir uzmanlık alanıdır. Diğer taraftan; son derece önemli ve özverili bir görevi ifa eden emlak danışmanlarının bu görevleri yerine getirmeye çalışırken önemli zorlukla karşılaştığı da kamuoyunca bilinen bir gerçektir.”
“1,5 MİLYON KİŞİLİK BİR AİLE TOPLULUĞU GEÇİMİNİ EMLAK DANIŞMANLIĞINDAN SAĞLIYOR”
“Türkiye çapında emlak sektöründe 140 bin işletme mevcut. Çalışanları, işletme sahiplerinin ailesi ile yaklaşık 1,5 milyon kişilik bir aile topluluğundan bahsediyoruz. Bu kadar kalabalık gruba sahip olan bir meslek grubu tamamen teamül ve genel uygulamalara terk edilmiştir” diyen Akçam açıklamalarına şöyle devam etti:
“Günümüz ekonomik hayatı içerisinde Türkiye bütçesinin yaklaşık 10 katı bir paranın el değiştirdiği ve ekonomiye tekrar kazandırıldığı bu meslek kolu, mesleki örgütlenmesini hali hazırdaki kanunlar gereği Esnaf Meslek Odaları ve Ticaret Odaları bünyesinde gerçekleştirmektedir. Ancak mesleki kanun yetersizlikleri nedeni ile gerek mesleği ifa edenlerin gerekse tüketicinin ihtiyaçlarına yeterince cevap verememektedir.
Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, vergilerini ödeyen, meslek odalarına kayıtlı, aidatlarını ödeyen ve şartlarına uyan meslek mensupları mesleki kazançları konusunda haksız rekabet yaşamaktadır. Kaçak çalışanların hiçbir yasal yükümlülüğe girmediği, haksız kazanç elde ettikleri halde hiçbir şekilde yasal takibata uğramadığı ve cezalandırılmadıklarını gördükçe ve özellikle bu tip faaliyet gösteren kişilerin her türlü haksız davranışlarının tüm sonuçlarının meslek camiasına mal edilmesi ve iyinin kötüden bir şekilde ayrılmasının şu anki yasal mevzuatla sağlanamaması, bu mesleği profesyonelce yapmayı ilke edinenleri her geçen gün daha fazla hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu koşullarda belirli bir meslek disiplininin sağlanması her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.”
“KANUN TEKLİFİNİN BİR AN ÖNCE KABUL EDİLMESİ İÇİN ADIMLARIMIZI ATACAĞIZ”
Akçam, “Yukarıda açıklanan hususlar göz önüne alındığında, kayıtlı ekonomi içerisinde bu kadar büyük rol oynayan bu meslek kolunun, süratle yönetim ve denetim mekanizmasını oluşturacak bir kanun ile düzenlenmesinin; meslek, meslek mensupları, kamuoyu ve devlet için önemi ortadadır” diyerek şunlara değindi:
“Dünyada ki emsaller incelendiğinde, Amerika Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), Fransa merkezli Dünya Emlakçılar Federasyonu (FIABCI) ve Belçika merkezli Avrupa Emlakçılar Birliği (EPAG) gibi, birçok ülkede emlak danışmanlığı önemli yasal düzenlemeler ile belirlenmiştir. Türkiye’de de bunun için birçok kez adım atılmış fakat tam olarak atılan adımların karşılığını alınamamıştır.”
Emlak Danışmanlığının yasalaşması ve haklarının yasa ile güvence altına alınması için mücadele ettiklerini belirten Akçam, “28. dönemde TBMM’ye kanun taslağımızı verdik. Yeni Yasama Yılı’nda taslağımızın komisyonlar ve genel kurula taşınması için siyasi parti liderleri ve milletvekillerinden destek bekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.