Başkentin ilk sanayi müzesi: Rahmi Mustafa Koç Müzesi
Altındağ ilçesi At pazarı mevkiinde yer alan ve Ankara’nın ilk sanayi müzesi olma özelliğini taşıyan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Osmanlı Devleti’nin klasik ve geç dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönemlerinde farklı işlevlerde kullanılan Çengelhan ve Safranhan’ın, birleştirilerek restore edilmesinin ardından 2005 yılında kapılarını ziyarete açan Rahmi M. Koç Müzesi, eski otomobillerden tren modellerine, denizcilik ve havacılık alanında önemli obje ve modellerden makinelere, bilimsel aletlerden, tarım, matbaacılık, iletişim, tıp ve eczacılık alanlarındaki çeşitli ürünlere geniş bir yelpazesi bulunan müze, ayrıca Atatürk’e ait değerli eşyalara da ev sahipliği yapıyor.
Müzede yer alan Esnaf Sokağı ise Ankara’nın ticari tarihine dair önemli bir farkındalık yaratıyor.
2018 yılında Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından açılan "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi Sof” sergisi kapsamında Ankara’ya getirilen, Hollanda’daki Rijksmuseum envanterine kayıtlı “Ankara Manzarası” tablosu da müzede sergileniyor.
1700’lü yıllarda yapılan ve Ankara’nın resmedildiği en eski tablo olma özelliğini taşıyan eser ziyaretçilerin özellikle ilgisini çekiyor.
Müzenin bir bölümünde Rahmi M. Koç’a verilen madalyalar, plaketler ve diğer hediyeler sergileniyor.
Müzede ayrıca 21 Ocak 2016 tarihinde hayatını kaybeden Mustafa Koç’un plaketleri, saatleri, kol düğmeleri, aile fotoğrafları ve benzeri kişisel eşyaları ile safari, golf, binicilik gibi ilgi duyduğu alanlara dair objelerin sergilendiği bir bölüm de bulunuyor.
Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müzeye giriş biletinin fiyatı yetişkinler için 120, öğrenciler için 60 TL olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca Müze Kart, bu müzede geçerli değil.
Ankara’nın en merkezi noktalarından birinde yer alan müzeye ulaşım, şahsi aracın yanı sıra otobüs, minibüs ve metro ile kolaylıkla sağlanabiliyor.