Ekonomi

Fiş vermeyene de almayana da 5 bin TL ceza geliyor

Alışverişin ardından fiş almayan tüketiciye 5 bin lira ceza kesilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre nihai tüketici fiş vermeyen satıcıyı beş iş gününden önce İdare’ye bildirirse ceza almayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, fiş almayan tüketiciye 5 bin TL’lik ceza kesmeye hazırlanıyor. Hazırlanan tebliğ taslağına göre nihai tüketici fiş vermeyen satıcıyı beş iş gününden önce İdare’ye bildirirse ceza almayacak. Ancak beş işgününden sonra vergi dairesine bildirse dahi 5 bin liralık cezadan kurtulamayacak.

Ceza tutarı 5 bin TL

Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile fiş, fatura kesmeyenlere GİB hangi durumlarda cezanın nasıl uygulanacağını tebliğ taslağı ile açıklık getirdi. Yaptıkları alışverişin ardından fiş ya da fatura almayan tüketicilere yine yasa ile getirilen düzenlemeye göre 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilebilecek.

Ancak bunun iki şartı var. Tüketici belge verilmediğini GİB tespitinden önce ve belgenin düzenlenmesi gereken tarihten en geç 5 işgünü içersinde İdare’ye bildirirse ceza kesilmeyecek.

Ceza nasıl uygulanacak

Vergi Cezalarına İlişkin Vergi Usul Kanunu (VUK) genel tebliğ taslağında konuya ilişkin örnekler verildi. Vatandaş 5 Ağustos 2024 tarihinde çocuğuna oyuncak aldı. Ancak fişini almadığı tespit edildi. Bu durumda hem vatandaşa 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Hem de satıcıya da özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Denetim esnasında yakalanırsa

Yine varsayalım ki; yapılan denetimde fiş alınmadığının tespit edilmesi halinde nihai tüketici yaptığı alışverişte fiş almadığı tespit edildi. Söz konusu tespite istinaden, nihai tüketici 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca satıcıya da yapılan tetkikte fişi düzenlememe yönünden bu denetim sonucunda yapılan tespitin bir takvim yılındaki dördüncü tespit olduğu anlaşılır ise, bu satıcı esnaf adına 7524 sayılı yasada belirtilen cetvele göre 40 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

5 işgünü önemli

Tebliğ taslağında tüketicilerin fiş almamaları halinde beş işgünü içinde bildirim yapmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Tüketici vatandaş, 14 Kasım 2024 tarihinde yaptığı alışverişte satıcı tarafından kendisine fatura düzenlenmediğini 3 Aralık 2024 tarihinde vergi dairesine bildirdi. Bunun üzerine, 4 Aralık 2024 tarihinde mükellef nezdinde yoklama yapıldı ve söz konusu faturanın düzenlenmediği teyit edildi. Buna göre, satıcıya özel usulsüzlük cezası kesilecek. Vatandaş ise satıcıdan fiş almadığını takip eden beş işgünü içerisinde yapmaması nedeniyle 5 bin lira tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Fiş kesmeyen yandı

Fiş, fatura kesmeyen esnafa da yine aynı yasa ile ağır ceza ile karşı karşıya kalacak. Fiş fatura kesmediği ilkinde 5 bin lira özel usulsüzlüğün ardından ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitten sonra da 100 bin lira ceza söz konusu olabilecek.