CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dün düzenlenen oturumda söz aldı. Torun, konuşmasında Ordulu fındık üreticilerinin sorunlarını gündeme getirerek, üreticilerin son günlerde kahverengi kokarca böceğiyle mücadele ettiğini ifade etti. Ordu’nun temel geçim kaynağının fındık olduğunu vurgulayan Torun, “Sorunlarımızın başında fındık var” diyerek, iktidarı şu sözlerle eleştirdi:

“800 ile bin lira olması gereken destek maalesef sadaka seviyesinde kaldı, üreticiye de zaten hiçbir katkısı yok. ‘Lisanslı depoculuk’ dendi, havada kaldı, FİSKOBİRLİK zaten kapanmayla yüz yüze bırakıldı. Yani bakıldığında maalesef yirmi iki yıldır bu iktidar fındıkla ilgili hiçbir şekilde katkı sunmadı.”

BAKANLIĞA ‘MÜCADELE’ ÇAĞRISI

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Torun, “Bir de tabii, iktidar fındığa zarar veriyor ama bir zararlı da bu sene çıktı başımıza, kokarca, fındık üreticisinin şu anda baş belası. Geçen yıl bu sorunu gündeme getirmemize rağmen Tarım Bakanlığı bir adım atmadı” dedi.

Kokarcanın larva döneminde yok edilmesi gerektiğini ifade eden Torun, bakanlığın üreticiye yalnızca tavsiye verdiğini kaydederek, “Üreticinin tavsiyeye ihtiyacı yok, çözüme ihtiyacı var. Geçen yıl birçok bölgede üretici ciddi zarar gördü, fındığını satamadı ve sahilden itibaren üst kesimlere doğru zararlı ilerliyor. Bugün gerçekten üreticimiz çok ciddi bir sorunla karşı karşıya ama Bakanlık ne yapıyor? Uyuyor, tavsiyede bulunuyor” dedi.

Söz konusu haşeratla mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığına “mücadele” çağrısı yapan Torun, “Larva döneminde yapmadınız, bari hiç değilse şimdi üreticinin yanında olun, bu zararlıyla mücadele edin” diye konuştu.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu