Ezgi Erol’un Daphne'nin Europa Mozaiği ve Sanatsal Araştırmasındaki, Daphne'de 1934 yılında Amerika ve Fransız kazıları kapsamında gün yüzüne çıkarılan Europa Mozaiği, yalnızca bir mitin temsili değil, aynı zamanda göç, diaspora ve objelerin biyografisi üzerine düşünmeyi sağlayan çok katmanlı bir kalıntı. Bu mozaik, Antakya’nın tarihsel kırılmaları ve depremler ile şekillenen hayatına tanıklık eden bir obje olarak, sanat tarihi ve sanatsal araştırmalara, yeni okumalara kapı aralıyor.

Ezgi Erol bu sunumda, sanatsal araştırmanın olanaklarına eğilerek, bir objeyi yalnızca estetik veya tarihsel açıdan değil, öznel deneyimler, göç hikâyeleri ve politik bağlamlarla nasıl ele alabileceğimizi tartışmaya açacak.

Europa Mozaiği bir göç objesi, bir hafıza kaydı ve geçmişin parçalanmış bir anlatısıdır. Tıpkı diğer mozaikler gibi müzelerdeki sergileniş biçimleri, taşınma süreçleri ve parçalanmış yapıları, objelerin biyografik hikâyelerini nasıl anlamlandırabileceğimize dair önemli veriler sunar.

Ezgi Erol, sosyoloji ve güzel sanatlar alanında geçmişi olan bir sanatçı, küratör ve araştırmacı. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nde Sanat Teorisi ve Kültürel Çalışmalar alanında doktora araştırmacısı. Bu konferans performansı, Batı estetiği, kesişimsellik ve epistemik şiddetin kesişimlerini insanların ve nesnelerin biyografilerinde yansıtıldığı şekilde inceleyen tezine dayanıyor. Ezgi, 2022'den beri Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde Transkültürel Çalışmalar Bölümü'nde Üniversite Asistanı olarak çalışıyor ve burada sanatsal araştırmanın yanı sıra sömürgecilik sonrası ve feminist araştırma metodolojileri dersleri veriyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU