Ekonomi

Eylül’de faizi sabit tutan TCMB’nin Kasım’dan itibaren indirimi konuşuluyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün yaptığı toplantıda politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

Bu kapsamda da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşıncaya kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği notunu düştü.

Ancak, Merkez Bankası’nın aldığı bu karar dış piyasalarda farklı yorumlandı.

İngiltere’nin ünlü bankaları Barclays ve HSBC, merkez bankasının açıklamasını yumuşak bir dil olarak nitelendirdi. Barclays ilk faiz indirimini Kasım ayında beklediklerini açıkladı. HSBC ise gevşeme döngüsünün 2025 yılında başlayacağı öngörüsünde bulundu.

HSBC ekonomistleri merkez bankasının dünkü PPK toplantısında beklentileri doğrultusunda faizi stabil tutacağı öngörüsünü daha önce dile getirdiklerine işaret etseler de bu yıl beklemedikleri faiz indiriminin yılın son çeyreğinde yukarı yönlü indirim riskini oluşturduğunu belirttiler.

HSBC ÖNCE 42.5, ARDINDAN 36.5’A İNMESİNİ BEKLİYOR

Merkez bankasının açıklamasındaki hizmet enflasyonunda son çeyrekteki verilere göre yıl sonunda faiz indirimini planlayacağına dikkat çeken HSBC ekonomistleri, hizmet enflasyonu cephesindeki iyileşmeye göre bankanın indirim döngüsüne beklenenden daha erken başlayacağı işaretini aldıklarını da ifade ettiler. Bu kapsamda HSBC merkez bankasının politika faizini 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 42,5’e ikinci çeyreğinde yüzde 36.5’e indirebileceğini öngörüyor.

İNGİLİZ BARCLAYS: KASIM’DAN SONRA HER AY 25 BAZ PUAN DÜŞÜRÜLÜR

Diğer İngiliz Bankası Barclays ise politika faizindeki indirimlerin önümüzdeki Kasım ayında olacağı iddiasını dile getiriyor. Bu kapsamda Barclays ekonomistleri, merkez bankasının daha önce 2025 Ocak ayında yapacağı faiz indirim sinyalini, dünkü açıklamaya göre Kasım’a çekileceği şeklinde yorumladıklarını belirttiler. Böylece Barclays merkez bankasının 2025 Ağustos ayına kadar her toplantıda 25 baz puanlık indirim yapabileceğini ve politika faizinin 2025 Ağustos ayında 25 olmasını öngördüklerini kaydettiler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dünkü toplantıda politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 50 seviyesinde tuttu. PPK metninde enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda daha önce sıkılaştırma yapılacağı yönündeki mesaj "para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" şeklinde değiştiği görüldü.