Genel

Evden otomobilleri şarj evlerde yangına yol açabilir

Elektrik Mühendisleri Derneği’nin (ETMD) başkanı elektrik mühendisi Cemil Topak, evlerin elektrik sistemlerinin ve evlerden otomobillerin şarj edilmesine ilişkin elektrik sistemlerinin iyi denetlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, evlerde yangınlara kadar ciddi sorunlar yaşanacağı uyarısında bulundu.

Derneğin gecesinde konuşan Topak, ‘Evlerin Elektriksel Olarak Denetlenmesi’ ile ilgili konuşmasında; Türkiye’de evlerin elektrik sisteminin denetlenmesinin çok önemli bir konu olduğuna vurgu yaptı. “Avrupa da birçok ülkede elektriksel olarak denetlenmemiş ve elektrik belgesi olmayan bir evi ne kiralayabiliyorsunuz nede satabiliyorsunuz” tespitlerini dile getiren Topak, “Ülkemizde evlerde yönetmelikler gereği yalnızca asansörler yıllık periyodik muayeneye tabi tutuluyor. Asansörlerin denetimi konusunda ülkemiz belirli bir yol almış durumda ama maalesef ülkemizde evlerin elektrik tesisatları kontrol edilmiyor veya edilemiyor. Bu durum ise elektrik kaynaklı gerek yangınlar gerekse ölümcül kazalara yol açabiliyor. Şu an ülkemizde elektrik periyodik kontrol yönetmelikleri yalnızca endüstride, büyük alışveriş ve iş merkezleri için düzenlenmiş. Biz ETMD Elektrik Mühendisleri Derneği olarak elektriksel periyodik kontrol yönetmeliklerini oturduğumuz evler için de düzenlemek istiyoruz” değerlendirmesi yaptı.

ETMD olarak kurdukları çalışma komisyonunun yoğun çabası ile evlerin elektriksel olarak periyodik şekilde denetlenmesi için yönetmelik çalışmalarımıza tamamladık ve kamu kurumlarına sunulacak bir aşamaya getirdiklerini belirten Topak, “Bu düzenleme ile amacımız günümüz elektrik ve güvenlik standartlarına sahip olmayan ancak yaşam alanı olarak kullanılan evlerimizin güncel standart ve yönetmeliklere uygun hale getirilmesi için denetim ve uygulama zorunluluğu getirmektir” ifadelerini kullandı.

Bu yönetmelik ile vatandaşların elektriksel güvenliği sağlanmış evlerde oturabilecek ve kullanılan elektrik aletleri ve makinaları sağlıklı bir şekilde ömürlerini tamamlayacağını dile getiren Topak, “ETMD Ankara Şubemiz ile birlikte yönetmelik taslağımızı kamu kurumları ile görüşüp bir an önce bu yönetmeliğin çıkartılması için çalışmalara başladık. Bu yönetmeliğin yan faydası ise uygulanmasına müteakip meslektaşlarımıza denetim pozisyonu ile iş imkanı sağlanacak ve elektrik esnafı ve malzemeciler için de yeni bir Pazar oluşturacaktır” dedi.

Evden otomobilin şarj edilmesi yangınlara yol açabilir

ETMD başkanı elektrik mühendisi Cemil Topak, konuşmasında “Elektrikli Araç Şarj İstasyon Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar” ilgili sorunlara da vurgu yaptı. Bu kapsamda elektrikli araç sahiplerinin evlerine bir avize takar gibi şarj istasyonları taktığını, kurulu güç kapasitesine bakılmadığın kaydeden Topak, “Kesici ve kablo kesit hesabı yapılmıyor, tesisatı kim yapıyor, kim denetliyor belli değil. Şu anda maalesef proje müellifleri bu şarj istasyonları için hangi gücü alacaklarını, eş zamanlılık faktörünü ne kullanacaklarını bilmiyorlar. Çünkü bunun için bir yönetmelik yayımlanmış değil. Durum içler acısı…Buradan uyarıyorum şu anda ülkemizde daha nispeten yolun başında olan elektrikli araçlar dönemi giderek şebekelerimizde sorunlar oluşturacak ve Allah korusun bina ve araç yangınlarına neden olacaktır. Bu işlerin uzmanları bir araya gelerek acilen yönetmelik ve denetim mevzuatları hazırlamalıdırlar. Dernek olarak bu konuyu gündemimize aldık, yakın zamanda bir çalıştay düzenleyerek mevzuat altyapısını konun uzmanları ile birlikte oluşturup, kamu kurumları ile paylaşacağız” değerlendirmesi yaptı.