CHP’li milletvekilleri; kırmızı etteki ithalatı, fiyat artışını ve salmonella bakterisini gündemde tutmayı sürdürüyor. Konuya ilişkin Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ve Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı tarafından ayrı ayrı yayımlanan açıklamalarda, et ithalatının fiyatları düşürmediğine dikkat çekildi. Adem, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’dan ithal edilen ve Türkiye’ye geldikten sonra salmonella hastalığı tespit edilen etlerin parasının peşin ödendiği iddiasını gündeme getirdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Adem, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) belli firmalarla yaptığı ithalat sözleşmelerinin baştan aşağı incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna'dan 800 ton et ithalatının gerçekleştirildiğini ve bu etlerin 20 tonunda salmonella hastalığı tespit edildiğini anımsatan Adem, "ESK, teminat dahi veremeyen firmalardan peşin para ile et ithalatı yapmıştır. Bu durum Türkiye'nin içine düştüğü acı tabloyu gözler önüne sermektedir" dedi.

ESK'nın ithalat politikasının ve sözleşme süreçlerinin derhal incelenmesi gerektiğini vurgulayan Adem, "Halkımızın sağlığını tehlikeye atan bu skandalın en kısa sürede aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması lazım" çağrısında bulundu.

‘HAYVANCILIK KAN KAYBEDİYOR’

Öte yandan CHP’li Sarı da et ithalatındaki başka bir sorunu gündeme taşıdı. İktidarın canlı hayvan ve et ihracatçısı Türkiye’yi, ithalatçı ülke konumuna getirdiğini savunarak, “Canlı hayvan ve kırmızı eti, 2002’de ihraç ederken, 2010’dan bu yana ithal etmeye başladık. Et ucuzladı mı? Hayır! İthalata başladığınız yıl, dana etinin kilosu 25 liraydı. Şimdi, 24 kat artışla 600 liranın üzerinde” dedi.

Konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Sarı, şunları söyledi:

“Türkiye’yi hayvancılıkta ithalatçı yaptınız! Balıkesir tarım ve hayvancılıkta Türkiye’yi doyuran şehirdi. Balıkesir’de 10 yıl önce 550 bini bulan büyükbaş hayvan sayısı bugün 530 binlere geriledi. Canlı hayvan sayısında, Balıkesir 2014’te 4., şimdi 8. Sırada! Sayenizde, Türkiye ve Balıkesir, hayvancılıkta her geçen gün kan kaybediyor. TÜİK’in makyajlı rakamları bile gerçeklerin üstünü örtemiyor. İthalata başladığınız yıl, dana etinin kilosu 25 liraydı. Şimdi, 24 kat artışla 600 liranın üzerinde. Meralarımız daraldı, maliyetlerin altında ezilen besicimiz, hak ettiği desteği alamadı. Millet, ne zaman ucuz et yiyecek?”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu