DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ergene Nehri’ndeki su ve çevre kirliliğini gündeme taşıdı. Avşar, söz konusu kirliliğe karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “duyarsız” olduğunu öne sürerek, “Hakkında yıllardır yüzlerce soru önergesi verilen, basın toplantıları yapılan, komisyonlar kurulan ülkenin gündemine defalarca oturan, iktidar-muhalefet herkesin gündemine gelen, şafak harekâtı diye çalışma başlatılan ama hala simsiyah akmaya, kanser saçmaya devam eden bir Ergene Nehri ve yarattığı su ve çevre kirliliği karşımızda olduğu gibi duruyor” dedi.

‘EN KRİLİ SU ERGENE NEHRİ’NDE’

Ergene Nehri’nin plansız sanayileşme, bilinçsiz tarımsal uygulamalar ve başarısız atık su yönetimi nedeniyle 4. sınıf (en kirli seviye) su statüsünde bulunduğunu anımsatan Avşar, Ergene Havzası’nda yaşanan kirliliğe karşı çözüm geliştirmek amacıy­la 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinasyonunda 15 bileşenden oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hazırlandığını, Eylem Planı ile Ergene Nehri’nin yine kıyılarında balık tutulan günlerine dönmesi, su kalitesinin 2. sınıf su kalitesi seviyesine erişmesi amaç­landığını ancak üzerinden geçen 13 yıl geçmesine karşın bu sorunun çözülmediğini söyledi.

‘BU DERE KANSER DERESİ’

Açıklamasında Ergene’nin dünyanın en yoğun ilaç atığını barındıran nehirler arasında olduğunu da belirten Avşar, “Bakın LÖSEV, Ergene Nehri’nin başında ‘burada bir nehir akmıyor, zehir akıyor.’ diye açıklama yaptı” dedi. Avşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dere kanser deresi biz bu canavara daha fazla müsaade etmeyeceğiz. Bu iş nereye gidiyorsa gitsin peşini bırakmayacağız. Tekirdağ Valiliği ve belediyeler elinden gelen çabayı gösteriyor, sürekli konuşuyor, görüşüyoruz. Ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gündeminde sadece şehircilik var çevreye hiç sıra gelmiyor. Sayın Bakanı Ergene’ye en kısa zamanda bekliyoruz.”

‘BAKAN YUMAKLI KEŞKE GÖRSEYDİ’

Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tekirdağ’a geldiğinde söz konusu sorunla ilgili değerlendirmede bulunduğunu da kaydederek, “Ama keşke birde kanser akan Ergene Nehri’nin başına da gidip birde gözleriyle görseydi. İnsanlar nasıl bir kokuya maruz kalıyor, onu hissetseydi” dedi.

Avşar, sorunun çözümüne ilişkin olarak da “Buraya bakanlıkların ciddi bütçe ayırması, sanayi siteleri ve arıtmalar kontrol edilirken atıklarını kaçak yolla suya döken tesislere ağır cezalar verilmesi, sürecin titizlikle takip edilmesi, hatta bu konuda tüm tarafların katkısıyla bir yasal düzenlemenin yapılması, yıllardır nehir dibinde biriken tortunun temizlenmesi gibi birçok girişim acilen yapılmalıdır” önerilerini sundu.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu