Engelli vatandaşların kullanmak zorunda kaldığı ortez ve protez cihazlara SGK’nın verdiği destekler yetersiz kaldığı için engeller ihtiyaçları olan bu cihazlara aradaki farkı ceplerinden ödemek zorunda kalıyor.

Bu konu hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka yaptığı değerlendirmede, engellilerin en önemli sorunlarının başında gelen protez ve cihazlara erişememelerine olduğunu belirtti. Nazlıaka, “Döviz kuru her geçen gün artarken engelli bireylerin kullanmak zorunda olduğu protez ve ortez fiyatları sürekli artıyor. SGK’nın verdiği destekler yetersiz kaldığından engellilerin cebinden ödemesi gereken fark sürekli artıyor. Aradaki fahiş farkı ödeyemeyen engelliler, kırık ve bozuk protezlerini kullanmak zorunda kalıyor” dedi.

Türkiye'de yaşayan yaklaşık 10 milyon engellinin protez ve cihazlara erişimdeki yaşadığı mağduriyetin altını çizen Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Medikal firmalarından edindiğim bilgilere göre, protez ve cihazlara yönelik sabit bir fiyat vermek mümkün görünmüyor. Değişen kur nedeniyle fiyatların sürekli güncellendiği bilgisi dikkati çekiyor. Birkaç örnek üzerinden fiyatları ve SGK’nın desteğini incelediğimizde ortaya şu vahim tablo çıkıyor:

PROTEZ BACAK: Protez bacak fiyatı amputasyon seviyesine, engelinin taleplerine göre değişkenlik gösteriyor. Diz altı protez fiyatı 30 bin, diz üstü protez fiyatı 40 binden başlayarak 1 milyona kadar çıkıyor.

SGK’nın 2024 yılı protez bacak ödemeleri diz altı için 6 bin 390 TL ile 18 bin 112 TL 50 kuruş, diz üstü protezler için 10 bin 302 TL ile 90 bin TL arasında değişiyor. Bu ödemeyi yapan SGK sigortalı çalışandan yüzde 20, emekliden yüzde 10 kesinti yapıyor.

PROTEZ KOL: Dirsek altı protez fiyatı 30 bin, dirsek üstü protez fiyatı 40 bin TL'den başlayıp, 1 milyonu aşan fiyatlara ulaşıyor.

2024 yılı SGK’nın protez kol ödemeleri dirsek altı protezlerde 5 bin 350 TL ile 64 bin 140 TL arasında, dirsek üstü protezler için 10 bin 652 TL ile 77 bin 230 TL arasında değişiyor. Bu protezde de SGK sigortalı çalışandan yüzde 20, emekliden yüzde 10 kesinti yaparak geri ödeme yapıyor. Hem protez bacakta hem de protez kolda aradaki fiyat farkı engelli yurttaşın cebinden tahsil ediliyor.”

Kademeli uygulanan engeli maaşının 2024 yılı ocak ayında en yüksek kademeden ödenen maaş, 4 bin 196 liraya yükseldiğini kaydeden Nazlıaka, “Bu engelli maaşı; neti 17 bin lira olan asgari ücretin ancak yüzde 25’i düzeyindedir. Bu maaş ile engelli hayatını zor idame ederken, proteze erişim neredeyse hayal olmaktadır” değerlendirmesi yaptı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU