Ekonomi

Enflasyon farkı zam değildir

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı ve BASK Konfederasyonu Genel Sekreteri Ahmet Doğruyol, son memur maaşı artışlarıyla ilgili olarak ‘Enflasyon farkı zam değildir’ dedi.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı ve BASK Konfederasyonu Genel Sekreteri Ahmet Doğruyol, memur ve emekli maaşları, enflasyon oranında artırıldığı iddialarının gerçekçiliğini yitirdiğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarına dayanmayan bu artışların, memur ve emeklilerin gerçek yaşam maliyetlerine uygun bir şekilde düzenlenmediği için, alım güçlerini azaltmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Doğruyol açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türk-İş’in 2024 Haziran ayı araştırmasına göre, ülkedeki açlık sınırının 18 bin 969 TL, yoksulluk sınırının ise 61 bin 788 TL olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda, bekâr bir çalışanın geçim maliyetinin aylık 24 bin 614.20 TL'ye yükseldiği belirtilmiştir. Bu rakamlar, asgari ücretin 17 bin TL, emekli sandığı aylığının 15 bin TL, BAĞKUR-SSK emekli aylığının ise 10 bin TL civarında olduğu günümüz şartlarında sabit gelirlilerin yaşam koşullarının ne kadar zor olduğunu gözler önüne sermektedir.”

Doğruyol’un memur maaşlarının enflasyon karşısında geri kalması ve yapılan zamların yetersiz kalması, ekonomik sıkıntıların en çok sabit ücretlileri etkilediğini dile getirdi. Yapılan toplu sözleşmelerin ve zam oranlarının enflasyonun çok altında kalması, sendikaların masada temsil edilmesine rağmen gerçekçi bir iyileştirme sağlayamadığını ifade etti. Doğruyol, mevcut ekonomik koşullar altında memur ve emeklilerin alım güçlerini artırabilecek düzeyde zam yapılması gerektiğini vurgulayarak, sabit gelirli kesimin ekonomik çıkmaz içinde olduğunu ve acilen çözüm beklediğini dile getirdi.