ABD Enerji Bakanlığı’nın (DOE) yayımladığı 2024 ABD Enerji ve İstahdam Raporu’nda (USEER), temiz enerji sektöründeki hızlı büyümenin ülke ekonomileri üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekildi. Raporda, büyümenin sağlanabilmesi için ABD’de olduğu gibi temiz enerjiye yönelik politika ve teşviklerin yapılması gerektiğin işaret edildi. Bu kapsamda da enerji dönüşümünün sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük faydalar sağladığı vurgulandı.

Yenilenebilir enerji sektörü işgücünü büyütüyor

Söz konusu rapor özellikle yenilenebilir enerji gibi temiz enerji sektörünün yeni iş imkanları yarattığı ve genel işgücü piyasasında büyümeyi iki kattan daha fazla arttırdığını ortaya koydu. Bu durumun ABD iş gücü piyasasında da benzer bir etki yarattığı tespiti yapıldı. Rapor, özellikle yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve elektrikli araçlar gibi alanlarda dikkat çekici bir büyüme yaşandığına işaret ediyor.

Raporda, sadece ABD’de temiz enerji sektöründeki istihdamın 2023 yılında 142 bin kişi ilave artış kaydettiği belirtildi. Bu durum enerji sektöründeki yeni işlerin yarıdan fazlasını oluştururken, enerji sektörünün geri kalanına ve ABD ekonomisinin geneline kıyasla iki katından daha hızlı bir oranda büyüdüğünü gözler önüne serdi.

Rapora göre, 2023 yılında temiz enerji sektöründe çalışanların sayısı 2022’ye kıyasla yüzde 3,9 oranında arttı. Bu da ABD genelindeki yüzde 1,7’lik genel istihdam artışının oldukça üzerinde bir oranı oluşturdu. ABD ekonomisinde toplamda, temiz enerji sektöründe 3,3 milyon kişi istihdam ediliyor.

Güneş enerjisi sektörü ise, 2023 yılında yüzde 5,3’lük bir büyüme kaydetti. Bu ise 12 binden fazla yeni iş imkanı anlamına gelirken,  sektör toplamda 260 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Enerji verimliliği sektörü, 2023 yılında yaklaşık yüzde 2,5 büyüyerek, 2,2 milyon iş imkanı yaratırken, sektör binaların enerji performansını artırmaya yönelik çalışmaları kapsıyor. Elektrikli araçlar ve ilgili altyapılar, yüzde 27,3 gibi çarpıcı bir büyüme oranı ile 2023’te en hızlı büyüyen sektörlerden biri oldu. Bu alandaki iş sayısı 320 bini geçti.

Raporda temiz enerji sektöründeki hızlı büyümenin ülke ekonomileri üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekilirken, büyümenin sağlanabilmesi için ABD’de olduğu gibi temiz enerjiye yönelik politika ve teşviklerin yapılması gerektiğin işaret ediliyor. Bu kapsamda da enerji dönüşümünün sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük faydalar sağladığı vurgulanıyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU