Tüm Emeklilerin Sendikası, aralarında başkent Ankara’nın da yer aldığı 40 ilde basın açıklaması gerçekleştirdi. Aldıkları maaşla geçinemediklerini, kiralarını ödeyemediklerini belirten emeklilerin Ankara’daki adresi Sakarya Caddesi’ydi. "Ekmek, peynir, çay, vay emekli vay”, “Türkiye savaştan mı çıktı ki her şey pahalı? Her gün zam, zam, zam” pankartlarıyla alana gelen emekliler, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Saraya değil emekliye bütçe”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları attı. Basın açıklamasını ise sendika üyesi Ünver Ünal yaptı. Ünal, “Son söyleyeceğimizi baştan söyleyelim. AKP ve paydaşları artık ülkeyi yönetemiyor. Ülkede yönetim krizi vardır. Yarattıkları siyasi ve ekonomik kaosta, siyasal islamcı tek adam yönetimini yukarıdan aşağıya yapılandırdılar. Bu yönetim anlayışı emeklilere derin yoksulluk, açlık, daha doğrusu ölüm sınırında bir yaşam olarak geri dönmüştür. Yaşam koşullarımız çok kötüleşmiştir” dedi.

EMEKLİLER YATAĞA AÇ GİRİYOR

Emekli vatandaşların sorunlarını sıralayan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alış veriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu... Kasabın yolundan vazgeçtik. Sözün özü emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor.”

2008'de uygulamaya konulan “Sosyal Güvenlik Reformu”nun iptal edilmesi çağrısının yapıldığı açıklamada, memurlara verilen seyyanen ödeneğin, bütün emeklilerin maaşına da eklenmesi gerektiği belirtildi. Emeklilerin diğer talepleri şu şekilde sıralandı:

-     En düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.

-     Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır.

-     Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır.

Kapadokya'da balonlar Türk bayraklarıyla uçtu Kapadokya'da balonlar Türk bayraklarıyla uçtu

-     Emekliler için 'Toplu Sözleşmeli Sendika' yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir.

ADIM ATMAZSANIZ, MİTİNGLER DÜZENLEYECEĞİZ

Emeklilerin söz konusu taleplerinin uygulanması için iktidara çağrı yapan Ünal, “Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz. Adım atmazsanız, yakın bir zamanda bir çok bölgede mitingler düzenleyeceğiz. İsteklerimizin yanıtsız kalması halinde yapacağımız bölgesel mitinge, şimdiden bütün emek ve demokrasi güçlerini güç birliğine davet ediyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU