Siyaset

Elif Esen’den Sağlık Bakanı’na: ‘Salgınlar kapıda mı?’

İstanbul Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen aşı tedarik krizi iddialarını gündemine taşıdı.

İstanbul Milletvekili ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, son dönemde yaşanan aşı tedarik ve dağıtım sorunlarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisine yazılı soru önergesi sundu. Özellikle bebeklik çağı aşı takviminde ciddi aksamaların yaşandığını belirten Esen, Sağlık Bakanlığından bu konuda acil bir çözüm talep etti.

 Esen’den Bakanlığa Kritik Sorular

Son dönemde, Türkiye genelinde bebekler için zorunlu olan Hepatit B, beşli karma (Pentaxim) ve Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşılarının tedarikinde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken Esen, bu durumun halk sağlığını riske attığını vurguladı. Önergesinde, özellikle bebekler ve yetişkinler için gerekli olan Tetanoz ve Hepatit B aşılarının stoklarının soğuk zincir ihalesi şartlarının yerine gelmemesi yüzünden yaşanan aşı krizini gündeme taşıyan Esen, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:

·       Hepatit B ve Pentaxim aşılarının tedarikinde yaşanan sıkıntının nedenleri nelerdir?

·       Yetişkinler için aşı yapılamaması ve önceliğin bebek aşılarına verilmesi iddiası doğru mudur?

·       Tetanoz aşısındaki eksiklik ne zaman giderilecektir ve bu süreç nasıl yönetilmektedir?

·       KKK aşısındaki eksikliklerin nedenleri nelerdir ve çözüm için hangi adımlar atılmaktadır?

SORUNUN KAYNAĞI SOĞUK ZİNCİR İHALESİ Mİ?

Esen’in önergesinde aşıya erişim sorununun, soğuk zincir ihalesindeki taşeron firmaların ihale gerekliliklerini yerine getirememesi ile ilişkili olduğu iddia ediliyor. Esen, soru önergesinde bu durumun hangi il ve ilçelerde aşıya erişimi olumsuz etkilediğini sorgulamak üzere sorular da iletti;

·       Aşı tedarik sorununun aşıya erişim ile ilgili değil soğuk zincir ihalesindeki taşeronun ihale gereklerini yerine getirememesiyle ilgili olduğu doğru mudur? 

·       Soğuk zincirde sorun nedeniyle korunamayan aşı stokları arasında hangileri bulunmaktadır? (Hepatit B, Pentaxim, KKK, Tetanoz, Boğmaca, Suçiçeği vb.)

·       İl sağlık müdürlükleri arasında stok farklılıkları yaşandığı ve bazı bölgelerde aşı sıkıntısı olmadığı bildirilirken, diğer bölgelerde ciddi eksiklikler olduğu iddia edilmektedir. Aşı dağıtımındaki bu dengesizlik nasıl giderilecektir?

·       Türkiye’de aşı tedarik sürecinin uzun sürdüğü, ihale ve tedarik süreçlerinin yönetiminde aksaklıkların giderilmesi için ivedi olarak hangi adımlar atılacaktır?

Aşıların korunmasında sorun yaşanmasının, özellikle Hepatit B, Pentaxim, KKK, Tetanoz ve Suçiçeği gibi hayati aşıları tehlikeye attığı belirtiliyor.

“BÖLGELER ARASI AŞI TEDARİK FARKLILIĞI SOĞUK ZİNCİR ERİŞİMİNE Mİ BAĞLI?”

Esen, bazı illerde aşı sıkıntısının yaşanmazken diğer illerde ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekti, durumun soğuk zincir için gerekli malzemelerin erişmemesine bağlı olabileceğini belirtti ve il sağlık müdürlükleri arasındaki bu stok farklılıklarının nasıl giderileceğini ve aşı dağıtımındaki dengesizliklerin çözümü için hangi adımların atılacağını sordu.

“AŞI KRİZİ VE OKULLARDAKİ TEMİZLİK SORUNU SALGINLARA YOL AÇABİLİR”

Esen, önergesinde ayrıca Türkiye’de aşı tedarik süreçlerinin ihale ve yönetim aşamalarında ciddi aksaklıklar yaşandığını belirtti. İhale süreçlerinin neden uzun sürdüğünü ve bu süreçlerin nasıl hızlandırılacağını da Sağlık Bakanlığı’na soran Esen, halk sağlığı açısından hayati önem taşıyan aşıların temin edilememesinin uzun vadede salgınlara yol açabileceğini vurguladı.

MEB Bütçesinin çok sorunlu planlanması ve Bakan Yusuf Tekin’in yanlış kararları nedeniyle okullarda korkunç bir hijyen krizinin yaşandığını söyleyen Esen, aşı sorunuyla birleşecek bu hijyen probleminin salgınlara yol açarak çocukların ve genel olarak halk sağlığının tehlikeye girmesine neden olacağını iddia etti. Esen, bakanlığa, bu konuda yapılan herhangi bir risk analizi olup olmadığını sordu ve olası salgın riskine karşı önlemlerin derhal alınması gerektiğini vurguladı.

Aşı tedarik sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini belirten Esen, “Bu konuda derhal harekete geçilmeli ve yaşanabilecek riskler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir çözüm planı devreye sokulmalıdır” dedi.