CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvanların yem fiyatlarına sürekli gelen zamlar karşısında 2020 yılında çiğ süt fiyatlarında hiç düzenleme yapılmamasının çiftçiyi isyan noktasına taşıdığını söyledi. Türkiye'de yanlış tarım politikaları nedeniyle besiciliğin de bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Gürer, 'Yem fiyatlarındaki artış, ülkemizde hayvancılık yapanların büyük sorunu haline geldi. Ulusal Süt Konseyi bir an önce çiğ süt fiyatını ayarlamalıdır. Üretici mağdurdur. Yeme sürekli zam geliyor. Bu durum üreticiyi zorluyor ve yemde karışımlar yapmaya mecbur bırakıyor, bunun neticesinde de verim düşüyor. Yonca, saman, küspe ve sanayi yemindeki artışlar besiciyi adeta canından bezdirdi, hasat dönemi yakında bitti. Üretici saman bulmakta dahi zorlanıyor. Sanayi yeminde dışa bağımlıyız. Dolar oynadıkça yem fiyatı zıplıyor. Çiğ süt fiyatı yerinde sayıyor. 1 Ocak 2020 tarihinden beri çiğ süt fiyatına zam yapılmadı. Süt sanayicisi sütünü aldığı üreticiye yem de satıyor. Bunu nerede ise zorunlu hale getirmiş durumdalar. Sürekli yeme zam var ama çiğ süte yok, bu sürdürülebilir bir durum değil. Ulusal Süt Konseyi süt fiyatlarını derhal yeniden düzenlemeli ve çiğ süt üreticisinin mağduriyeti giderilmelidir' dedi.

'YEM FİYATI ARTIYOR, SÜT FİYATI YERİNDE SAYIYOR'

Geçen yıl 85 lira olan buzağı yeminin 99.90 liraya, 79 lira olan süt yeminin 95.90 liraya, 400 lira olan samanın tonunun ise 800 liraya yükseldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, 'Girdi fiyatları sürekli zamlanırken Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatlarının yerinde sayması besiciyi vurmaktadır.12 ay kapalı alanda hayvan beslemek zorunda kalındığı için bu durum sürdürülebilir değildir. Aralık ayında çiğ sütün litresi 2.30 lira olarak belirlendi. Pandemi döneminde süte 15 kuruş da pandemi desteği uygulandı. Bu destek yerel seçim öncesi 25 kuruş olarak verildi, seçim sonrası 10 kuruşa çekildi. Pandemi döneminde yapılan 5 kuruş artış üreticiyi kurtarmıyor. Çiğ süt fiyatları aralık ayında belirlendiği gibi dururken yem fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor' diye konuştu. Girdi maliyetleri artarken süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğini belirten Gürer, 'Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi. Şimdi yine o duruma geldiklerini söylüyorlar. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta üreticiyi perişan ediyor. 'Bir litre süte bir buçuk kilo yem' dengesine dönecek önlemleri iktidar bir an önce almalıdır' şeklinde konuştu.

'ÜÇGÜN HASTALIĞINA DİKKAT'

CHP Milletvekili Gürer, süt üreticilerinin korkulu rüyası olan Üçgün hastalığının Türkiye'ye geldiğini, üreticilerin kendisini arayıp feryat ettiğini belirterek 'Bir sinek ile bu hastalık yayılıyor. 2012 yılında görüldüğünde üreticiye büyük zarar verdi. Şu anda da farklı yerlerde rastlanmış. Acil şekilde aşılama yapılmalı aksi taktirde çok büyük ekonomik kayıplar yaşanabilir. Önce hayvanın sütten kesildiğini, ileri aşamada da öldüğünü besiciler ifade ediyor. Bir an önce tarama yapılmalı ve önlemler alınmalı' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi