Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, 'TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları esas alınmak suretiyle; kamu çalışanlarına yüz- de10,69 zam yapılacaktır. Kamu çalışanlarına yapılacak zammın yüzde 4'lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanırken yüzde 6,9'luk kısmı enflasyon farkı olarak verilecektir. Enflasyon rakamı iktidarın beklentisinin üs- tünde çıktığı için Başkan Yardımcısı görevden alınan TÜİK'in, yıllık enflasyonu yüzde 20,30 olarak açıklaması gerçekçi değildir. Metodolojiye ters bir yaklaşımla fiyat takibi yaparak enflasyon rakamlarının iktidarın hedef enflasyonuna uygun hale getirildiği şüphe- leri hiç de azımsanamayacak kadar kuvvetlidir.' diye konuştu. Bacaksız, Birleşik Kamu-İş'in temel gıda maddelerini esas alarak yaptığı gıda enflasyonu araştırmasına değinerek, 'Araştırmaya göre yıllık gıda harcamalarındaki artış yüzde 48,84 olarak gerçekleşmiştir.' dedi.

VERGİ YÜKÜ ÇALIŞANIN OMUZUNDA

Zam oranının çok düşük olduğuna dikkat çeken Bacaksız, şunları söyledi: 'Kamu çalışanlarına yapılan zam oranı, vergi oranlarının belirlenmesine esas alınan yeniden değerlendirme oranı olan 23,73'ün bile altında kalmıştır. Yüzde 10,69 maaş zammı alan kamu çalışanlarının maaşları, artan gelir vergisi dilimleri nedeni ile eriyecektir. Ayrıca kamu çalışanları bir üst vergi dilimine her yıl bir önceki yıla göre daha erken girmektedir. Kamu emekçileri kısa sürede, bir üst vergi dilimine tabi olmakta, vergi miktarı yükseldiği için kamu emekçilerinin geliri her sene biraz daha erken düşmektedir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken, vergi yükü kamu emekçilerinin omuzlarına yıkılmaktadır. Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli, çalışanlar üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli ve adil gelir dağılımı sağlanmalıdır.'

Zammın rekor olarak değerlendirilmesini eleştiren Bacaksız, 'Bütün harcamaları devlet bütçesinden karşılanan Cumhurbaşkanına, 2019 yılı bütçesinde yüzde 26 maaş zammı öngörülmüş, kamu çalışanına bu oran bile çok görülmüştür. Buna karşın yandaş sendikanın başkanı maaş zammını 'rekor' olarak nitelendirmektedir. Kamu çalışanları, yapılan açıklamalar, oynanan rakamlarla yaratılmaya çalışılan illüzyonun farkındadır. Yaşanılan ekonomik krizin faturasının çalışanlara kesilmesine 'yandaş sendika' çatısı altında sessiz kalma zamanı çoktan geçmiş, sendikal tercihi gözden geçirme zamanı gelmiştir.' ifadelerini kullandı. Bacaksız, 'Genel Sağlık-İş, kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edenlere karşı çözümün 'örgütlü mücadele' olduğunun farkındadır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini; çalışanları açlığa mahkûm eden zihniyete seyirci kalmamaya; insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşulları için Genel Sağlık-İş ile birlikte mücadeleye çağırıyoruz.' dedi.

Editör: Haber Merkezi