Ardı ardına yapılan zamlar ve hayat pahalılığı ile ülkede her geçen gün kendini daha çok hissettiren ekonomik kriz nedeniyle halk, geçimlerini nasıl sağlayacakları derdinde. Etkisini göstermeye başlayan kışla birlikte harcamaları artmaya başlayan yurttaşlar, yiyecek masraflarını biraz olsun kısmak için yüzünü semt pazarlarına yöneltse de tezgahlardaki ürünlere sadece bakmakla yetiniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon, cari denge ve faizler başta olmak üzere ekonomik dengelenme adı altında geçen yıl Yeni Ekonomi Programı'nda ifade ettikleri alanların birçoğunda önemli kazanımlar elde edildiğini vurgulamıştı. Halk pazarlarındaki vatandaşlar, durumun tam tersine işlediğini söylüyor. Pazarcılar ise tüketicilerin tane ile ürün aldıklarını dile getirdi. Tezgahlarda satışa sunulan ürünleri almak isteyen vatandaşlar fiyatların pahalı olmasından yakınırken esnaflar ise vatandaşların alım gücünün olmamasından şikayetçi olduklarını söyledi. Halk pazarında yapılan araştırmalara göre fiyatlar şöyle sıralandı: Soğan 2 TL Patates 2 TL, domates 4 TL, Biber 6 TL'den alıcı bulurken meyvelerde ise mandalina 3 TL, Elma 2.5 TL, portakal 5 TL, nar 4 TL, üzüm 5 TL'den alıcı buldu.

'İŞ YAPAMIYORUZ'

Halk pazarı esnaflarından Kamil Eroğlu, medyanın ekonomik krizi sakladığını iddia ederek şunları söyledi: 'Gazeteleri açıp baktığınızda sanki ülke ekonomisi güllük gülistanlık gibi gösteriliyor. Biz ürünlerimizi ucuz alamıyoruz ki ucuz satalım. Geçen yıla göre tüm ürünlerde yüzde 50'nin üzerinde artış var. Son dönemlerde her şeye peş peşe zam geldi. Zamlardan hem kendimiz hem de müşterilerimiz etkileniyor. Pazarcılığın kazancı yok ama zahmeti çoktur. Mal elinde kaldı mı, yarın o çöptür. Komisyoncular malı bize yetiştirene kadar fiyatlar artıyor. Tarladan hale, halden de pazara geliyor. Dolayısıyla aldıklarımız pahalılaşıyor. Müşteriler şikayetçi. Gelip bir iki poşetle dönüyorlar. Hükümetin zamları rutin bir hale getirdi. İş yapamıyoruz. Her yerde zam var. Zamlar halkın cebinden çıkıyor. Elektrik ve su parasını ödemiyoruz. Ödemediğimiz zaman ceza kesiyorlar. 3 tane çocuğum var. Onlara okul harçlığı veremiyorum.

'MİLLETLE DALGA GEÇİYORLAR'

Halk pazarında alışveriş yapan emekli öğretmen Teslime Kürekçi, gıda fiyatlarına dair şunları söyledi: 'Bizim insanımız yoksuldur. İş güç yok. Zamlara mı para yetiştirsin, öğrencileri mi okutsun, yoksa evine mi baksın? Ne yapsın bu insanlar? İki torunum ile birlikte 5 nüfusuz. Evi zor geçindiriyorum. Ay sonuna borçlu giriyoruz. Emekli maaşıyla yaşam devam edilir mi? Zamların olmasına karşıyız. Hükümet kendi için zam yapıyor. Halk için mi zam yapıyor. Türkiye'yi iflasa sürüklediler. Para da yok. Kimden alacak, halkın cebinden alacak tabi. Bir de çıkmış Cumhurbaşkanı kendi maaşına zam yapmış. Dünyanın neresinde bu keyfilik var. Artık milletin derdine çare olmak yerine sanki milletle dalga geçiyorlar. Kendi yandaşlarının cebini doldurdular, devletin kaynaklarını israf ederek yok ettiler, acısını da vatandaştan çıkartıyorlar. Artık bıktık. Öyle saraylarda oturarak vatandaşın derdinden anlayamazlar. Bizimle birlikte pazarı dolaşsınlar.'

'ONLARA YİNE BİR ŞEY OLMAYACAK'

Ellerindekini korumaya çalışarak hayata kalmaya çalıştıklarını ifade eden bir başka pazar esnafı Süleyman Ateşoğlu, enflasyona dair düşüncelerini şöyle paylaştı: 'Birçok arkadaşımız tezgahını kapattı. Belediyelere ait olan pazar kiramızı ödeyemez hale geldik. Zararına çalışıyoruz. Birçok arkadaş evde otururum daha iyi diyor. Yılbaşından sonra da çok ciddi zamların geleceği söyleniyor. Onlara yine bir şey olmayacak. Saraylarında oturacaklar, iyi arabalarına binecekler. Biz de ekonomi ile savaşmaya devam edeceğiz. Haksızlığa da her zaman uğrayacağız. Damat çıkıp milletle dalga geçer gibi süper güç olduk diyor. Milletimiz ne yazık ki doğruyu ve yanlışı ayırt edemiyor. Artık buramıza kadar geldi. Bunlara gelecek seçimde hadlerini bildireceğiz.

'BU ZAMLARIN DURMASINI İSTİYORUZ'

Vatandaşlardan Seyit Semerci, zamların kendilerini her yönden etkilediğini anlatarak, 50 liraya mutfağını doldurabiliyorken, bugün 200 liraya hiçbir şey alamadığından yakınarak, 'Evde 5 nüfusuz, zar zor geçiniyoruz. Bir kardeşim engelli. İki kardeş çalışıyoruz. Bu zamların durmasını istiyoruz. Sadece doğalgaza yüzde 70 zam geldi. Elektrik keza aldı başını gitti. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Pazara geliyoruz, bir darbeyi de burada yiyoruz. 200 liraya pazar çantamızı dolduramıyoruz. Artık elmayı armutu taneyle alır olduk' şeklinde konuştu. Vatandaş taneyle ürün alıyor Ankara halk pazarlarındaki fiyatlar cep yakmaya devam ediyor. Vatandaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyon rakamlarının Türkiye'ye inanan insanları sevindirdiğine yönelik açıklamasına katılmadıklarını dile getirdi. Pazarcılar taneyle ürün sattıklarını söyledi.

'DESTEKLER HÂLÂ ÖDENMEDİ'

Pazarda süt ürünleri satarak geçimini sağlayan Neriman Sondirek, ekonomik krizin kendisini hem çiftçi olarak hem de esnaf olarak etkilediğini dile getirdi. Sondirek, aynı zamanda üretici olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: 'Hayvan yemlerine aşırı zam geldi. Saman iki yıl önce 50 TL'ydi, şimdi ise 100 TL olmuş. Bu da benim işimi olumsuz etkiliyor. Yağı ve sütü pazarda satıyoruz ama satış olmayınca her bakımdan mağdur oluyoruz. Çiftçilerimize sertifikalı tohum desteği ve buzağı desteği hala ödenmedi. Bir yılı geçmesine rağmen neden hala ödenmiyor, bir açıklama bile yapılmadı. Çiftçilerimiz icra tehlikesiyle karşı karşıya. Bundan dolayı borç ertelemesi yapılmasını bekliyorlar. Yüz binlerce çiftçi borcunu ödeyemiyor. Tarlamızı bırakıp üretimi terk mi edelim' dedi.

Editör: Haber Merkezi