Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) son günlerde tartışma yaratan ıspanakla ilgili bir rapor yayınladı. 'Raporda, ıspanaktan kaynaklandığı ifade edilen zehirlenmelere değinilerek, Ispanaktan kaynaklandığı ifade edilen zehirlenme, üretim aşamasından başlayarak sofraya gelinceye kadar birçok aşamadaki etkenlerden kaynaklanmış olabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için kamusal bir yaklaşımla bilimsel, teknik, tarafsız ve şeffaf bir gıda denetim mekanizması kurulmalıdır. Ziraat Mühendislerinin teknik bilgisini alana yansıtacağı, ulusal gereksinimleri ve üreticileri öncelikleyen bağımsız bir tarım politikası oluşturulmalıdır.' denildi. Raporda, ıspanağın ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebze olduğu ifade edilerek, şu ifadelere yer verildi: '2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık yüzde 26'sı İzmir'den, yüzde 14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların yüzde 22'si İzmir'dedir. 1960'lı yılların başında 100 bin tonun altında olan ıspanak üretimi, 2000'li yıllarda 200 bini tonu aşmıştır. Ispanak üretim alanları aynı dönemde 10 bin hektardan 17 bin hektara ulaşmıştır.' Türkiye'nin ıspanak dış ticaretine yer verilen raporda, '2018 yılında 4 bin 700 ton ıspanak ihracatı karşılığında 3.8 milyon dolar ihracat geliri elde edilmiştir. Ispanak ihracatımız gönderilen ürünlerin formlarına göre incelendiğinde, en fazla ihracatın dondurulmuş ürün formunda olduğu görülmektedir.' denildi.

ISPANAK İHRACATI VE İTHALATI

Raporda, ıspanak ithalatımız oldukça düşük olduğun belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: '2019 yılının ilk sekiz ayında toplam 9 ton olarak gerçekleşmiştir. Ispanak Tüketiminden Kaynaklı Sorunlara Yönelik Genel Değerlendirme Ülkemizde son dönemlerde yaşanan birçok olay bizleri şaşırtmaya devam ediyor. İstanbul ve sonrasında Tekirdağ'da ıspanaktan kaynaklandığı ifade edilen zehirlenme haberleri medyada en büyük gündem maddelerinden birisi oldu. Yetkililerce alelacele yapılan açıklamalarda, sorunun ıspanağa karışmış yabancı otlardan kaynaklandığı ifade edilip, bundan sonrasına dair gerekli tedbirlerin alındığı ve halkımızın sorunsuzca ıspanak tüketebileceği ifade edildi. Ancak yapılan bu açıklamalar halkımızın kaygılarını gidermediği için pazarlarda kg fiyatı 1 TL'ye kadar düşen ıspanak alıcı bulamayarak çok büyük bir kısmı çöpe atıldı.' 'Yaşanan olaylar ülkemizde tarımsal üretim ve gıda güvenilirliği politikasında önemli bir eksiklik olduğunu bir kez daha göstermiştir.' ifadelerine yer verilen raporda daha sonra şu görüşler ifade edildi: 'Eksiklik sadece bununla kalmamakta, üretim planlaması yapılmadığı, üretici gerçek anlamda desteklenmediği ve örgütlenemediği için spekülatif fiyat artışlarına engel olunamamaktadır. Yaşanan son olayda olduğu gibi gıda kaynaklı bu tür zehirlenme durumunda, sorun bir halk sağlığı sorunu olarak görülerek, bütüncül bir yaklaşımla gerekli incelemeler ivedilikle yapılmalıdır. Yetkili kurum ve kuruluşlar, ellerinde yeterince bilgi ve belge olmadan farklı görüş ildirmemelidir. Yaşanan sorunun gerçek nedenlerinin kamuoyunun kaygılarını giderecek şekilde açıklıkla ortaya konmaması durumunda, en çok zararı en zayıf ve güçsüz olan kesimler görmektedir. Bu olayda da en çok zararı üretici ve tüketici görecektir. Önümüzdeki dönemde ıspanak üretiminde önemli bir azalış olacağını ve fiyatların bu arzdaki azalış nedeniyle artacağını şimdiden söyleyebiliriz.'

Editör: Haber Merkezi