Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, 'Ön Ödemeli Sayaç' kullanan yüz binlerce abonenin mağdur edildiğini ifade ederek, 'TL ile yükleme yapmaya mecbur bırakılarak devamlı zamlı ödeme yapmaları zorunlu kılınmaktadır.' dedi.

'TÜKETİCİNİN PARASI PUL OLACAK'

Daha önce kontör yükleyerek ne kadar gaz satın aldıkları belli olan abonelerin yeni yönetmelik değişikliğiyle aylar önce satın aldığı doğalgaz miktarının bundan sonra bilemeyeceklerini söyleyen Koçal, 'Yönetmelik değişikliğiyle doğalgaz fiyatı her değiştiğinde zamdan etkilenecek ön ödemeli sayaç kullanan tüketicilerin parası pul olacaktır. Getirilen uygulama sosyal devlet ilkesine ve tüketici haklarına aykırıdır. Devlet Anayasanın 172. Maddesi gereğince 'tüketicileri korumak ve koruyucu tedbirleri almakla' yükümlü olup, yapılan bu değişiklikle tüketiciler tamamıyla mağdur edilmektedir. Bu nedenle öncelikle Yapılan yönetmelik değişikliği sadece Ankara'da 900.000 tüketiciyi ilgilendirmektedir. Bu nedenle de tüketici hakkının ihlali söz konusudur.' diye konuştu.

'TÜKETİCİYİ KORUYAN TEK BİR SATIR YOK'

'EPDK Doğal Gaz Şirketini Değil Tüketiciyi Koruması Yasal Görevidir.' diyen Koçal şöyle devam eti: 'EPDK Kanunun 5/c bendi gereği tüketicilere güvenilir, kaliteli, kesintisiz ve düşük maliyetli elektrik enerjisi verilmesini teminen gerekli düzeltmeleri yapmakla, görevlidir. EPDK Yönetmelik değişikliğinin gerekçesi ile ilgili yaptığı açıklama; 'Şehiriçi doğalgaz dağıtım şirketleri, ön ödemeli sayaçlara yüklenen gaz nedeniyle zarar ediyordu.' şeklinde ifade edilerek tüketiciyi gözeten ya da koruyan tek bir satır bulunmamaktadır. EPDK şirket yanlı karar almıştır bu durum kabul edilebilir değildir.'

'UYGULAMALAR TÜKETİCİ ALEYHİNE'

Koçal, EPDK'nın yeni düzenlemeyi yaparken asli görevi olan tüketicinin korunmasını göz ardı ettiğini ve sadece dağıtım şirketlerini gözettiğini ifade ederek, 'Tüketicinin Korunması hakkında Kanunun amaç maddesinde 'tüketicinin temel gereksinimlerinin karşılanması ve ekonomik çıkarlarının korunması' haklarından söz edilmektedir. Güçlü ekonomik gruplara karşı güçsüz durumda olan tüketici her hal ve şartta korunmalıdır. Bunu da yapacak olan devlettir. Ancak uygulamada her tür düzenleme tüketici aleyhine yapılmakta, kurum, kuruluş ve şirketler tüketici haklarını hiçe saymaktadırlar. Tüketici Dernekleri Federasyonu olarak, Danıştay'a 13 Hukuk dairesi nezdinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 'Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler' ile ilgili dava açmış bulunmaktayız. Öncelikle yürütmenin durdurulması kararı verilmesini, bilahare yapılacak inceleme sonucunda tüketici haklarına aykırı olan yönetmeliğin iptal edilmesine karar verilmesini talep etmiş bulunmaktayız.' dedi.

Editör: Haber Merkezi