Doğal gazda, aralık ayı için mesken tarifesi sabit kalırken sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 20 zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde aralık ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine aralıkta uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifede olduğu gibi bin metreküp doğal gaz için 1488 lira olarak sabit kaldı. Aralıkta yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan sanayi abonelerinin tarifesinde, bin metreküp gazın fiyatı yüzde 20 artışla 4 bin 200 liraya, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 20 artışla 4 bin 800 liraya çıktı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

'SANAYİYE YAPILAN DOĞAL GAZ ZAMMI DOĞRUDAN ÇARŞI, PAZAR VE MARKET RAFLARINA ZAM OLARAK YANSIYACAKTIR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ'ın sanayi ve enerji santralleri tarifelerine gerçekleştirdiği yüzde 20'lik doğal gaz zammını eleştirerek, bunun çarşı, pazar ve market raflarına da yansıyacağını savundu. Akın, yazılı açıklamasında, bu durumun üretim maliyetlerini artıracağı için vatandaşlara da hayat pahalılığı olarak yansıyacağını ifade etti.

Yılın son ayında yapılan bu artışın yeni yılda enflasyonu tetikleyeceğini ileri süren Akın, 'Sanayiye yapılan doğal gaz zammı doğrudan çarşı, pazar ve market raflarına zam olarak yansıyacaktır. Vatandaşlarımız sanayiye yapılan zammın faturasını alışveriş yaparken temel ürünlere yapılan zamlarla ödemek zorunda kalacaktır.' değerlendirmesinde bulundu. Akın, son zamla birlikte sanayi doğal gaz tarifesinin bu yıl içinde yaklaşık 2,5 kat, elektrik santrallerinin doğal gaz tarifesinin ise yaklaşık 3 kat arttığını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi